TBMM Genel Kurulu'nda, CHP Grubu tarafından Cumhurbaşkanı maaşının yüzde 12 artırılmasının iptal edilmesine ilişkin verilen önerge reddedildi. Genel kurulda önerge üzerine söz alan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Cumhurbaşkanı'nın maaşına yapılan yüzde 12’lik zammın iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Oylamada AK Partili vekiller "helal olsun" sloganları arasında ellerini kaldırarak önergeyi reddetti. Bunun üzerine CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı, "haram olsun" karşılığını verdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, 26. Dönem 15. Birleşimi Başkanvekili Akif Hamzaçebi başkanlığında toplandı. Genel Kurul’da katip üyelikleri Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu ve Sakarya Milletvekili Zihni Açba yaptı.

Genel Kurulda 2016 yılı Merkezi Yönetim Geçici Bütçe Tasarısı ve Plan ve Bütçe Komisyonu raporlarının görüşülmesine başlandı. Tasarının tümü üzerine görüşmeler tamamlandı. Tasarının maddelerinin tek tek görüşülmesine başlandı.

Geçici bütçenin ilk maddesi üzerine Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Antalya Milletvekili Mehmet Günal söz aldı. Görüşlerin dile getirilmesinin ardından madde üzerine soru cevap bölümüne geçildi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal örtülü ödenekle ilgili bir soruya, “Örtülü ödenek gizli saklı bir şey değil çerçevesi düzenlenmiş mekanizması belirlenmiş. Devletin her zamanı için ihtiyaçları olmuştur olmaya devam edecektir.” cevabını verdi. Soru cevap bölümünün ardından madde üzerine HDP, CHP ve MHP’nin getirdiği 3 öneri okundu. CHP verdiği önerge ile Cumhurbaşkanı maaşının yüzde 12 arttırılmamasını istedi.

Birinci madde ile Cumhurbaşkanının maaşını bir kalemde yüzde 12,6 oranında artırıldığını belirten CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, “Biz ne diyoruz? Biz diyoruz ki: ‘Cumhurbaşkanının maaşına zam yapılmasına gerek yoktur.’ Neden gerek yok? Çünkü Cumhurbaşkanının maaşı net olarak 26 bin 800 lira ve gerçekten artışa gerek yok.” dedi.

Ankara Ticaret Odası'nın verilerine göre, nüfusun yüzde 15,4'ünün yani 5 milyondan fazlasının açlık sınırının altında yaşarken bu parayı Cumhurbaşkanına vermenin haram olduğunu kaydeden Atıcı, “Yine, aynı odanın verilerine göre, nüfusumuzun yüzde 74'ü yoksulluk sınırının altında yaşarken Cumhurbaşkanının maaşına zam yapmak haramdır. Bu nedenle gerek yoktur. Bu önergeye ‘Evet’ demeniz gerekiyor. Bakın, bizim derdimiz sadece Cumhurbaşkanının maaşı değil çünkü Cumhurbaşkanının maaşını artırdığınız zaman buna endeksli olarak emekli milletvekillerinin de maaşı artacak yani kendi maaşımız, hepimizin maaşı artacak. Biz Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri diyoruz ki: Biz, maaşımızda artış istemiyoruz, buyurun siz de istemeyin. Siz, burada paşa paşa otururken bir yandan Cumhurbaşkanının maaşına zam yapıp, bir yandan kendi maaşınıza zam yaparken acaba emekli Ali Amca'nın, Fatma Teyze'nin yüzüne nasıl bakacaksınız? Hangi yüzle onların yanına gidip bir daha oy isteyeceksiniz?” diye konuştu.

"HELAL OLSUN DİYORSUNUZ DEĞİL Mİ? HARAM, ZEHİR, ZIKKIM OLSUN"

Cumhurbaşkanının maaşının artmasına gerek olmadığını anlatan Atıcı, “Neden biliyor musunuz? Çünkü zaten Cumhurbaşkanlığının bir bütçesi var, bu bütçeyi Sayın Cumhurbaşkanı zaten kullanıyor, önceki Cumhurbaşkanları da kullanıyordu, Ahmet Necdet Sezer bunu artırıp iade ediyordu devletin kasasına ama bakın, siz ne yapmışsınız? Şimdi, Sayın Ahmet Necdet Sezer yılda 24 milyon lira kullanıyor ortalama. Sayın Abdullah Gül, sizin seçtiğiniz Cumhurbaşkanı, o da Sezer'den tam 4 kat daha fazla, yani yılda 103 milyon lira para kullanıyor cumhurbaşkanlığı bütçesinden. Sayın Erdoğan ne kadar kullanıyor biliyor musunuz? Bir tahmin edin Allah aşkına. Tam 501 milyon TL.” şeklinde konuştu. Atıcı’nın bu sözleri üzerine AK Parti sıralarından milletvekilleri ‘Helal olsun.’ diye seslendi.

Erdoğan’ın Sezer'den 20, Abdullah Gül'den de 5 kat daha fazla bütçe kullandığını ifade eden Atıcı, “Şimdi, diyorsunuz ki, ‘Helal olsun.’ Sayın Bakan dedi ki ‘Bu örtülü ödenekler kesinlikle millî davalar için kullanılır.’ Şimdi örtülü ödeneğe de geleceğim. Sayın Cumhurbaşkanı kendine ayrılan maaş ve bütçeyle yetinmiyor, bir de bunun üzerine örtülü ödenekten pay istiyor. Biz de bunu Anayasa Mahkemesine götürüyoruz. Şimdi, nasıl çalıştığınızı size anlatacağım. İşi yapması gereken başbakandır ya da işi yaptığını zanneden başbakandır ama parayı kullanan Cumhurbaşkanı. Şimdi, bakın, normalde, Sayın Bakanın dediği gibi, bu örtülü ödenekler millî güvenlik için kullanılır. Bakın, siz ne yapmışsınız? 2014 yılı bir yıl sonra, 2015 Haziran ayı, kullanılan para 168 milyon, 12 kat. Niye artmış biliyor musunuz? Çünkü seçim olmuş o ayda, o seçime harcamışsınız siz bu parayı” ifadelerini kullandı.

Atıcı’nın bu sözleri üzerine AK Parti sıralarından ‘helal olsun.’ sesleri geldi. Bu sözler üzerine Atıcı, “Helal olsun diyorsunuz değil mi? Haram, zehir, zıkkım olsun” karşılığını verdi.

Konuşmanın ardından Hamzaçebi önergeyi milletvekillerinin oylarına sundu. Önerge AK Partili vekillerin hayır oylarıyla reddedildi. Önergelerin reddedilmesinin ardından 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısının 1. Maddesi oylandı ve kabul edildi.
Kaynak: cha