TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda emeklileri ilgilendiren önemli bir düzenleme yapıldı. Gelir Vergisi, KDV ve bazı kanunlardaki uygulama sürelerini uzatan yasa tasarısının görüşülmesinin ardından AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, emeklilere 100 lira seyyanen zam ile ilgili önergesini sundu. Günay’ın teklifine göre sigortalı ve hak sahiplerine 2016 yılı Ocak ödeme döneminden geçerli olmak üzere 100 TL tutarına ayrıca yatırılması teklif edildi. Öneri komisyonda kabul edildi. Önergenin kabul edilmesiyle SSK ve Bağ-Kur emeklilerine, 2016 yılının ocak ayında yapılacak zamma ilaveten ayda 100 TL daha seyyanen ödeme yapılacak.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşüldü. Tasarı belirli bir süre uygulanmak üzere yürürlüğe konulan ve uygulama süreleri 31 Aralık 2015 tarihi itibarıyla sona erecek olan geçici maddelerin bir kısmının uygulama süresini uzatıyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu Sadi Süreyya Bilgiç başkanlığında toplandı. Komisyon toplantısında Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşüldü. Komisyona Maliye Bakanı Nabi Ağbal kanun tasarısı ile ilgili sunum yaptı. Ağbal’ın sunumunun ardından komisyon üyesi milletvekilleri tasarı üzerine görüşlerini dile getirdi.

Yapılan düzenleme ile devletin 20-25 milyar liralık bir vergiden vazgeçtiğini anlatan CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, “Kime terk ediyor bunu, faizcilere. Faiz lobisine terk ettiğimiz rakam 20-25 milyar lira. Muhakkak etki analizi yapılması gerekiyor. burada milletvekillerinin neye imza attıklarını ya da neyi reddedip kabul ettiklerini bilmesi lazım. 25 liraya yakın bir devlet gelirini faizcilere teslim ediyoruz. Biz bundan vazgeçiyorum ama karşılığında şunları şunları yapacağız diyebilirsiniz. Yapılan fedakarlıkların bir yatırıma dönüşmedikten sonra hiçbir anlamı yoktur. Yaptığımız işi düşünmek zorundayız.” diye konuştu.

Ranttan vergi almama diye bir durum söz konusu olmadığını belirten AK Parti İzmir Milletvekili İbrahim Mustafa Turhan, “Faiz gelirlerinin tamamı vergilendiriliyor. Verginin oranı yükseltilmeli mi yoksa bir müddet daha devam mı etmeli tartışılan konu budur. İlanihaye bunların daha düşük vergilendirilmesi doğru değildir. Geçici bir önlem olması gerekir. Yapısal reformlar arasında imar rantından vergi alma teklifimiz var yakın zamanda gündeme gelecek. Özel istihdam büroları var. vergi usul kanunu gündeme gelecek. Bu desteklerle birlikte ülkemizin sermaye açığı da büyük ölçüde kapatılacak.” şeklinde konuştu.

"YATIRIM, ÜRETİM VE İHRACAT ALANLARINDA EKONOMİYİ CANLANDIRACAK BİR TAKIM VERGİSEL TEŞVİK DÜZENLEMEMİZ OLACAK"

Tasarı üzerine milletvekillerinin görüşlerini dile getirmesinin ardından Maliye Bakanı Ağbal, değerlendirmelerde bulundu.

Bu kanun tasarısı konusunda Bakanlar Kurulu üyelerine içerik hakkında bilgilendirme yaptığını anlatan Ağbal, “Bakanlar Kurulu üyelerimiz bilgi sahibi. Kurumlarımızla görüşmüştür. Ortak sunum programı yapılmıştır. Bizim programda yer alan hedefimizin temelinde sosyal ve ekonomik amacı karşılamayan istisna ve muafiyetin bilgileri aldık.” dedi.

20-25 milyar liralık bir vergiden vazgeçildiği konusunda bir değerlendirme olduğunu ifade eden Ağbal, “Vergiden brütleşmeye doğru gittiğimde o rakama ulaşamıyoruz." ifadesini kullandı.

Mali disiplin yaklaşımına devam edeceklerini kaydeden Ağbal, “Yapısal dönüşüm içeren vergi kanunlarıyla karşınıza geleceğiz. Özellikle yatırım, üretim ve ihracat. Bu alanlarda ekonomiyi canlandıracak bir takım vergisel teşvik düzenlememiz olacak onları da çalışıyoruz. inşallah en yakın zamanda onları da getireceğiz.” diye konuştu.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddeler üzerine oylamaya geçildi. Yapılan oylamada maddeler tek tek kabul edildi.

Görüşmeler sonrasında AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, emeklilerle ilgili hazırladığı önergeyi sundu. Günay, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun’unun 4. Maddesinde bazı değişiklikler yapılmasını teklif etti. Öneri ile sigortalı ve hak sahiplerine 2016 yılı Ocak ödeme döneminden geçerli olmak üzere 100 TL tutarının ayrıca yatırılması teklif edildi. Öner, komisyonda kabul edildi.
Kaynak: cha