Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, bacanağı Orhan Öğe’nin sınavsız işe alındığı” ve “akrabalık ilişkisi doğrultusunda atandığı” iddialarının mesnetsiz olduğunu açıkladı.
Bakan Canikli, bazı basın yayın organlarında ana muhalefet partisi sözcüsünün atamalara ilişkin beyanatları ile birlikte bazı iddialara yer verildiğini belirterek kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla söz konusu haberlerde yer alan gerçeği yansıtmayan ifadelerin düzeltilmesi için açıklama yapılması zorunluluğunun hâsıl olduğunu ifade etti.
Bakan Canikli şunları dedi:
" ’VİP Torpil, Bakan yakınlarını işe sınavsız aldılar, KPSS’yi kazanamayanlara Bakan Torpili, AKP’li olan sınavsız devlete dolduruldu, Büyük kıyak, Bacanak TİB’e baldız TOKİ’ye’ vb. başlıklarla sunulan haberlerde “Bacanağı Orhan Öğe Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcılığı görevine atandı” başlıkları altında bacanağım olan Orhan Öğe’nin sınavsız olarak memuriyete şahsımın desteği ile girdiği veya mevcut görevine Bakan olarak şahsımın torpili ile getirildiği şeklinde bir algı oluşturulmaya çalışıldığı görülmektedir."
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Orhan Öğe’nin, 1983 tarihinde kaymakamlık sınavını kazanarak kaymakam adayı olarak göreve başladığını hatırlatan Canikli şunları kaydetti:
"Yedi yıl boyunca çeşitli ilçelerde kaymakamlık yaptıktan sonra, 2004-2006 yılları arasında Kıyı Emniyeti Genel Müdür Yardımcılığı, 2006-2010 yılları arasında Bilgi Teknolojileri Kurumu Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunmuş, 2011’den bu yana da Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nda Müsteşar Yardımcılığı görevini yürütmektedir. Öğe’nin halen yürüttüğü bu görev dolayısıyla sahip olduğu özlük hakları, bir önceki görevinde sahip olduğu özlük haklarından daha fazla değildir.
Mesleğe girişi kariyer sınavıyla 1983 yılında gerçekleşen Orhan Öğe, diğer tüm görevlerine de Bakanlık görevine getirilmemden çok önce atanmıştır. Bu nedenlerle 31 yıldır üst düzey bürokrat olarak görev yaparken, yeni bir atama yapılmış gibi gösterilmek suretiyle “sınavsız işe alındığı” ve “akrabalık ilişkisi doğrultusunda atandığı” iddiaları mesnetsiz olup, söz konusu haberlerde geçen gerçeği yansıtmayan ifadelerin düzeltilmesi hususunu kamuoyuna saygıyla duyururum."
Kaynak: iha