Eski Bakan Hayati Yazıcı, ticaretin kolaylaştırılması ve güvenilir firmalara kolaylık sağlanması odaklı projelere ağırlık vererek ihracatçıların gümrüklerdeki iş süreçlerini ve işlem sürelerini kısaltmıştı.

1 GÜNLÜK GÜMRÜK İŞLEMİ ARTIK 15 GÜN SÜRÜYOR

Canikli’nin ise aldığı kararlarla Hayati Yazıcı döneminde başlatılmış olan ve işlemleri hızlandıran projeleri askıya aldığı belirtiliyor.

Alınan bilgiye göre, Canikli verdiği talimatlar ile Hayati Yazıcı’nın tam tersine gümrük işlemlerini zorlaştırarak tüm ürünleri fiziki muayeneye ve laboratuvara sevk ettiriyor.

Doğal olarak bu durum işlemlerin gecikmesine neden oluyor. Hayati Yazıcıdöneminde gümrük işlemleri 1 gün içinde sonuçlandırırken, şimdi Canikli döneminde aynı işlemler 15 güne kadar bekleyebiliyor.
Gümrükte 'devrim' dedikleri uygulamayı rafa kaldırdılar



İHRACATÇI KAÇAKÇI MUAMELESİ GÖRMEYE BAŞLADI

Canikli öncesi atılan adımlarla ihracatçının gümrükteki işlem süreleri oldukça kısaltılmıştı. Hayati YAZICI döneminde gümrükte eşyalar belli risk kriterlerine ve alınan istihbarata göre fiziki muayene olan kırmızı hatta yönlendiriyordu.

Ancak Canikli göreve gelir gelmez kriter gözetmeksizin ihracatçının tüm eşyalarını kırmızı hatta aldırıp kimyasal analize yollanması talimatını verdi.

Tabi bu durumda ihracatçılar aldıkları siparişleri zamanında teslim etmekte sıkıntılar yaşadı. Bu uygulamaların maliyetlerini artırarak uluslararası pazarda ihracatçıları zor durumda bıraktığı belirtiliyor.

YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ UYGULAMASI ÇÖPE ATILDI

Eski Bakan Hayati Yazıcı döneminde başlatılan ve gümrük işlemlerinin hızlı ve kolay yapılmasını sağlayan Yetkilendirilmiş Yükümlü uygulamasının da Canikli’nin talimatı ile rafa kaldırıldığı belirtiliyor.

Hayati Yazıcı, güçlü ekonomilerde uygulanan ve gümrüklerde güvenilir firmaların işlemlerinin kolaylaştırılması anlamına gelen Yetkilendirilmiş Yükümlü projesini 2012 yılında uygulamaya koymuştu.

Buna göre belli kriterleri karşılayan firmalar gümrüklerde daha az zaman harcıyor, eşyaların kontrolleri gerekirse sonradan yapılıyordu.

"İHRACATÇI MIYIZ, KAÇAKÇI MI?"

Gümrükteki uygulamalardan iyice bunalan İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, geçtiğimiz günlerde bir basın açıklaması yaparak “İhracatçı mıyız, kaçakçı mı?” diye sormuştu.

Tanrıverdi yaptığı açıklamada;

-Gümrüklerde mantığını anlamakta zorlandıkları uygulamalar nedeniyle son aylarda ihracatta ciddi düşüşler yaşadıklarını ve Türkiye'nin en az 1 milyar dolar kaybettiğini,

-Gümrüklerin yeterli kapasitesi olmamasına rağmen anlamsız bir denetime kalkıştığını, bugüne kadar görülmemiş bir uygulamayla Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ithal edilen ham maddelerin tamamının kırmızı hatta düştüğünü ve tüm ürünlerin kimyahaneye gönderildiğini, gümrüklerin tepeleme hammadde eşyası dolduğunu,

-10-15 günden önce mal çekemedikleri için üretimde ciddi gecikmeler yaşadıklarını, dolayısıyla aldıkları siparişleri zamanında teslim edemediklerini ve iptaller yaşadıklarını,

-Gümrüklerde yaşanılan rezaletle ilgili seslerinin duyan olmadığını
İfade ederek sesini duyurmaya çalışmıştı.

CANİKLİ İHRACATÇILARA RANDEVU BİLE VERMEDİ

İhracatçıların defalarca Canikli’ye ulaşmaya çalıştıkları ancak Canikli’nin ihracatçılara randevu bile vermediği belirtiliyor.
Alınan bilgiye göre ihracatçılar kendilerine kaçakçı muamelesi yapılmasından duydukları sıkıntılarını Bakan Nurettin Canikli’ye anlatamayınca dertlerini bizzat Başbakan ve Cumhurbaşkanına giderek anlatmaya çalıştılar.

Canikli’nin geçenlerde kabul etmek zorunda kaldığı TİM heyeti ve ihracatçı birlikleri başkanlarının randevularını da Cumhurbaşkanı’nın bizzat aldığı konuşuluyor.

DAVUTOĞLU ŞİKAYETLER ÜZERİNE BAKAN CANİKLİ’DEN SUNUM ALDI

İhracatçıların feryadı Türkiye İhracatçılar Meclisine, Başbakana ve Cumhurbaşkanına kadar uzandı.

Başbakan da bu şikâyetleri Bakan Canikli’ye aktardı ve şikâyetleri izah etmesi için Bakanlar Kuruluna sunum yapması talimatını verdi. Canikli’nin de Aralık ayında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında uygulamalarını izah etmeye çalıştığı ifade ediliyor.

İhracatçılar seslerini yüksek makamlara duyurunca Canikli’nin talimatlarını esnettiği ancak gümrüklerde Bakan talimatlarından kaynaklanan yavaşlama ve sorunların devam ettiği belirtiliyor.
 
Editör: TE Bilişim