"Bir taslak metin üzerinde anlaşılmıştı fakat hükümet bu metni değiştirmek talep etti ve 'Bu metni açıklayalım' diye belirtti . Hükümet, 'Öcalan PKK'ya silah bırakma çağrısında yer alıyor ' diyecekti. Biz de bunun doğru bulunmadığı açıkladık. Hükümet ve HDP temel 10 maddeyi müzakere etmek üzere anlaştık diyeceğiz. Hükümet mensupları hâlâ daha bu temel 10 maddeden söz etmiyor. Hükümet, Öcalan silah bırakma duyurusu yapsın diyor başka da bir şey demiyor."


"İMRALI'DA MESAFE ALINAMADI"

Demirtaş, sürecin şeffaf yürütülmesi gerekmekde olduğunu ortaya koyarak , "Çözüm sürecinde kapalı kapılar ardında gizli iş yapmakda izlenemini vermemek gerek " diye belirtti ve şu şekilde devam etti:

"Diyalog aşamasından müzakare aşamasına geçilecekti. Taraflar birbirlerine projeler sunup ortak bir anlaşma çıkaracaklardı. Bu kamuoyula paylaşılacaktı. Bu mevzuda anlaşılmıştı. Maalesef bu mevzuda İmralı'da ciddi bir mesafe alınamadı. Gelinen aşama kamuoyuyla paylaşılacaktı, hükümet de buna razı olmuştu."

"BİZ BARIŞI İSTİYORUZ"

Demirtaş, hükümetin kendilerini suçlayan dili bırakması gerekmekde olduğunu de savundu, "Görevimizi yapıyoruz" diye belirtti .

Öcalan, ' Ana ilkeleri müzakere edelim, silah bırakma duyurusu yapacağım' diyor. PKK da, 'Silah bırakmam' diyor, 'Bırakacağım' diyor; fakat sürecin başındaki müzakereyi hatırlatıyor. Hükümet, şu aşamada deniliyor ki, 'Öcalan silah bırakma duyurusu yaptı, HDP açıklamıyor.' Böyle bir şey olabilir mi? Süreçte çok fazla dürüst davranıyoruz. Tarafları manipüle etmiyoruz, herkesin içi rahat olsun. Biz barışı hasretle, özlemle istiyoruz."

İŞTE 10 MADDELİK O PAKET...

Hükümet tarafı PKK’dan silahların bırakılmasıyla alakalı bildiri yapmasını isterken, Kandil’in önceliği ise PKK lideri Abdullah Öcalan’ın sunduğu, Kürt sorununun çözümünü öngören yeni yol haritası olarak belirlediği 10 maddelik paketin itiraf edilmesi ve müzakerelere geçilmesi. Bahsi geçen 10 madde şunlar:

1- Demokratik siyaset; tanımı ve içeriği
2- Demokratik çözümün ulusal ve mahalli boyutlarının tanımlanması
3- Özgür vatandaşlığın yasal ve demokratik güvenceleri
4- Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına dönük başlıklar
beş - Çözüm sürecinin sosyo-ekonomik boyutları
6- Çözüm sürecinin yol açacağı yeni emniyet yapısı
7- Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal çözümleri ve güvenceleri
8- Kimlik kavramı, tanımı ve tanınmasına dönük çoğulcu demokratik ve eşit mekanizmaların güvenceleri
9- Demokratik cumhuriyet, ortak vatan ve vatandaşın demokratik ölçütlerle tanımlanması, çoğulcu demokratik sistem içerisinde yasal ve anayasal güvencelere kavuşturulması
10- Tüm bu demokratik hamle ve dönüşümleri içselleştirmeyi hedefleyen yeni bir anayasa

Çözüm süreciyle alakalı tartışmalar ve kaygılar hem Kandil'den hem de HDP tarafından gelen açıklamalarla belirtilmişti. 
Editör: TE Bilişim