HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar’ın 11 Ocak 2016 günü kamuoyuna açıklanan 'Bu Suça Ortak Olmayacağız' başlıklı bildiriyi imzalayan akademisyenlerle ilgili araştırma önergesinin TBMM Başkanlığı’nca geri çevrildiği bildirildi.

Mithat Sancar; bildiriyi imzalayan akademisyenlerin uğradıkları baskıların, aldıkları tehditlerin, haklarında başlatılan adli ve idari soruşturmaların incelenmesi, bütün bu baskı mekanizmalarının, hemen ertesi gün Cumhurbaşkanı'nın büyükelçiler konferansında akademisyenleri hedef alan konuşmasının ardından işletilmeye başlamasının üniversitelerin özerkliğine etkisinin araştırılması için Meclis Araştırması açılması amacıyla 26 Ocak 2016 tarihinde bir araştırma önergesi vermişti.

Milletvekili Sancar’ın konuyla ilgili yazılı açıklamasına göre; bu araştırma önergesinin, Anayasa'nın 3. maddesindeki 'Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir' hükmü ve İçtüzük'ün 67. maddesi uyarınca kaba ve yaralayıcı ifade içerdiği gerekçesiyle geri döndüğü belirtildi.

TBMM Başkanlığı'nın takdirinin, bildirinin orijinal başlığının önergede alıntılanmasının, Anayasa'nın 3. maddesine aykırılık teşkil ettiği yönünde olduğuna işaret edilerek, devamında 'Araştırma önergesindeki Kürtçe ibarenin, Türkçesi ile birlikte, alıntılandığı ve başka bir metne ait olduğu metnin kendisinden ve tırnak işaretlerinden anlaşıldığı halde, Anayasa'nın 3. maddesine aykırı bulunmuştur. Resmi yazışmanın Türkçe dışında bir dilde yapılması söz konusu değildir.
İkinci gerekçe, İçtüzük'ün 67. maddesinde yer alan, önergelerde kaba ve yaralayıcı sözlerin kullanılması halinde önergenin geri gönderileceği hükmüdür. Araştırma önergesinde kaba ve yaralayıcı olduğu takdir edilen kısım, ‘...başta Cumhurbaşkanı olmak üzere çok sayıda kişi ve kurum tarafından hedef gösterilmişler...’, ‘...Cumhurbaşkanı'nın hedef göstermesi sonrasında...’ ve ‘...Cumhurbaşkanı'nın hedef göstermesinin ardından...’ ifadeleridir. Ne kaba, ne de yaralayıcı olan bu ifadelerin İçtüzük hükmüne aykırı sayılmasını, siz değerli basın emekçilerinin takdirine bırakıyoruz." denildi.
Kaynak: cha