HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Diyarbakır’da meydana gelen 6-7 Ekim olaylarıyla ilgili, "Açık ve net görüntüler olmasına rağmen ve olayın üzerinden 30 gün geçmesine rağmen tek bir gözaltı ve tutuklama yok" dedi.
Tan, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Diyarbakır merkezli 6-7 Ekim olayları konusunda açıklamalarda bulundu. Diyarbakır’da, 3 gencin bir evin içinde öldürüldüğüne dikkat çeken Tan, "Defalarca bu görüntüler televizyon ekranlarına yansıdı. Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan defalarca bu konuyu polemik konusu yaptılar. Aileleri arayıp başsağlığı dileğinde bulundular ama can alıcı nokta o görüntülerde yaklaşık 60 kişinin açık net yüzü var, görüntüsü var. Şu saat itibariyle bu kadar açık ve net görüntüler olmasına rağmen ve olayın üzerinden 30 gün geçmesine rağmen tek bir gözaltı ve tutuklama yok. Bu olaylar esnasında 200’e yakın kişi gözaltına alındı. 40 kişi halen tutuklu ama bu linç olayıyla ilgili görüntüleri olan 60 kişiyle ilgili tek bir gözaltı yok" ifadelerini kullandı.
Emniyet yetkilileri ve Diyarbakır’da soruşturmayı yürüten savcıyla görüştüğünü belirten Tan, "İnanın tatmin edici bir tek cümle kuramıyorlar. Buradan bir suç duyurusunda bulunuyorum. Sayın Başbakan, Sayın İçişleri hakkında, Diyarbakır Valisi, emniyeti ve soruşturmayı yürüten savcılık hakkında. Eğer bunlar hakkında işlem yapacak bir hukuki merci varsa suç duyurusunda bulunuyorum. Yoksa deniz bitti diyorum" dedi.
"ACABA YENİ BİR JİTEM Mİ VAR?"
Suç duyurusunda bulunmasının gerekçesini anlatan Tan, "Yüzü maskeli insanlar her tarafta cirit atarken, derin devlet hortladı, Ergenekon iddiasındaki yapılar tekrar geri geldi. Acaba yeni bir JİTEM mi var, yabancı istihbarat örgütleri mi ortada. Bunların hepsi medyada. Ve bunları dillendirenler de Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan ve İçişleri Bakanı. Peki 30 gündür ne yapıyorsunuz?" diye sordu.
Dün de Ankara’nın göbeğinde HDP’li bir parti Meclis görevlisinde suikast düzenlendiğini vurgulayan Tan, "Bu olayların önünü alabilmenin birinci yolu, karanlığı aydınlatmak. Eğer bu karanlığı aydınlatamazsınız, bu işin birinci derecede sorumlusu sizsiniz. Kim? Hükümet, Başbakan ve İçişleri Bakanı, aşağıya inmiyorum" dedi.
"OSLO’DA NEYİN ÜZERİNE ANLAŞTI?"
İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın "PKK’nın anlaşmayı bozduğuna" yönelik açıklamalarının hatırlatılması üzerine Tan, "Birincisi Oslo’da ne konuştu, neyin üzerinde anlaştı, önce bunu anlatması lazım. Bilmiyorum. Daha fazla da bir şey söylemek istemiyorum. Neyin üzerinde anlaştılar, ne bozuldu, niye bozuldu, kim bozdu? Ondan sonra konuşmak lazım" karşılığını verdi.
HDP’nin kapatılması iddialarına yönelik Tan, "Geldiğimiz dönemde parti kapatmayı konuşmak büyük talihsizlik. Parti kapatmak, Türkiye’nin tekrar Çiller dönemine dönmesidir. Bunları konuşmak bile akla ziyandır" dedi.
Kürt milletvekillerinin "bölgede can güvenlikleri olmadığı" iddialarına yönelik de Tan, "AKP içerisindeki sayıları 75 olan Kürt milletvekillerine bir çağrıda bulunmuştum. Değerli arkadaşlar lütfen konuşun, sorgulayın, müdahil olun, siyasal aktör olun, çözüme katkıda bulunun. Benim söylediğim buydu. Şu an bazı medya kalemşörleri, ’Hiçbir çatlak ses çıkmadı’ gibi bu işin üzerini örtmeye çalışıyorlar. Kürt milletvekillerinin konuşmaya başlamaları önemlidir. Allah’a çok şükür konuşmaya başlamışlar" ifadelerini kullandı.
Bazı basın yayın organlarına akreditasyon uygulanması konusunda da açıklama yapan Tan, "Eskiden Çevik Bir de böyle listeler yayınlıyordu. İstiyoruz ki böyle listelerin yayınlanmaması. İktidara gelenler kendine göre bir şaklabanlar ordusu yayınlarsa bunu adı demokrasi değil" dedi.
Kaynak: iha