YSK, önceki mahalli seçimlerde sandık sonuçlarına ilişkin yapılan itirazların çok büyük oranını reddetti. Buna gerekçe olarak ise sandık tutanaklarında hiçbir itirazın yer almaması ve bu yüzden itirazlara bir delil gösterilememesi yer aldı. 7 Haziran seçimlerinde de itirazların benzer bir akıbete uğramaması için, yapılan itirazların veya tespit edilen usulsüzlüklerin mutlaka sandık tutanağına geçirilmesi gerekiyor.

Bu konuda Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) açıklamalarda bulunan CHP'nin YSK Temsilcisi Avukat Mehmet Hadimi Yakupoğlu, önceki seçimlerde 700 dolayındaki şikayetin yüzde 97'sinin reddedildiğini, bunun en büyük gerekçesinin de şikayetlerin sandık tutanağına geçirilmemiş olması olduğunu söyledi.

Seçimdeki en önemli şeyin, sandığa giren oyların girdiği biçimde çıkması olduğunu belirten Yakupoğlu, "Bunu temin etmenin tek yolu da sandık kurulun çalışmaya başladığı andan itibaren sandık tutanağının teslim edildiği saate kadar siyasi partili sandık kurulu üyesinin ve müşahidin sandık başında olması." dedi. Her partini her sandıkta iki kişi bulundurma hakkı olduğunun altını çizen Yakupoğlu, "Bir siyasi parti sandık kurulu üyesi ve müşahit bulundurmazsa o sandıkta her şey olabilir" diye ekledi.

ŞİKAYETLER TUTANAĞA GEÇMEZSE YSK DELİL OLARAK KABUL ETMİYOR

Oy verme veya sayım sırasında görülen veya tespit edilen usulsüzlüklerin veya yanlışların mutlaka sandık tutanağına geçirilmesinin önemini vurgulayan CHP temsilcisi, "Oy verme sırasında bir şey şikayet edeceksiniz, usulsüzlük gördüyseniz, şüpheniz varsa sandık kuruluna bildirmeniz gerekiyor ve bunlar tutanak defterine işlenmeli. Eğer şikayet tutanak defterine işlenmezse YSK'ya yapılacak itirazın hiçbir anlamı kalmıyor." ifade etti.

YSK maddelerine göre "herhangi bir delil yoksa şikayet dinlenemediğini" söyleyen Yakupoğlu, "Tutanak altına aldırtmazsanız daha sonraki itirazların faydası yok. Ne kadar itiraz yaparsanız yapın tutanakta itirazınız yoksa kabul edilme ihtimali yok." değerlendirmesinde bulundu.

YEREL SEÇİMLERDE İTİRAZLAR BU YÜZDEN REDDEDİLDİ

2014 mahalli seçimlerinde yağmur gibi itiraz geldiğini ancak kabul edilenlerin sayısının iki elin sayısı kadar az olduğunu söyleyen Yakupoğlu, "Herkes sandıklar kapandıktan sonra belli şeylerin farkına varıp itiraz etti. Dolayısıyla reddedildi." şeklinde konuştu.

BU SEÇİMDE TUTANAKLARDA 6 SAYFA BOŞ OLACAK

Sandık tutanak defterinde boş sayfalar olduğunu ve şikayetlerin bu boş sayfalara yazıldığını ayrıca sandık kurulu ve başkanının bu sayfalara şikayetleri işlettiğini belirten CHP temsilcisi, YSK'nın bu seçimlerde de tutanakların 6 sayfasının boş olmasını kabul ettiğini bildirdi. Yakupoğlu, "Usulsüzlükler, şikayetler ve talepler buralara işlenecek. Buralara dayanarak il seçim kurulları, ilçe seçim kurulları ve YSK'daki itirazların kabul edilmesi sağlanacak." dedi.

2014 yerel seçiminde çok geçerli geçersiz oy tartışması yapıldığını belirten Yakupoğlu, "O anda şikayette bulunulmuş olsaydı, tutanağa geçirilmiş olsaydı itirazların hepsi kabul edilirdi." diye kaydetti. CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Mansur Yavaş'ın 30 bin oyla kaybettiğini hatırlatan Yakupoğlu, "İtirazlar tutanaklara geçmediği için ispatlanamadı." şeklinde belirtti.

YSK'nın sandık sonuç tutanaklarını taradığını ve anında partilerle paylaştığını belirten Yakupoğlu, aynı şekilde oy döküm cetvellerinin de, birleştirme tutanaklarının da tarayıcıdan geçirilerek bu seçimlerde partilerle paylaşılacağını aktardı. Yakupoğlu, partilerin de bunları göreceğini ve sandık başındaki temsilcilerinden gelen tutanaklarla karşılaştıracağını kaydetti.

2014 seçimlerinde tutanaklarda 8 sayfanın boş olduğunu ama kimsenin itirazları kayda geçirmediğini vurgulayan CHP'nin YSK temsilcisi, "O yüzden yağmur gibi itirazlar geldi ama kabul edilmedi. Sandık başkanı sayım sırasında itirazları anında tutanağa geçirmek durumunda. Ama siz uyarırsanız geçirir, uyarmazsanız geçirmez." uyarısında bulundu.

(CİHAN)
Editör: TE Bilişim