Hakime TORUN / ANKARA () - BAŞBAKAN Yardımcısı Numan Kurtulmuş, HDP heyetinden Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile görüştü. Çözüm süreci ve sınırda yaşananların ele alındığı görüşme sonrasında basın açıklaması yapıldı. Kurtulmuş, "Bugün somut olarak konuştuğumuz IŞİD meselesi bir sebep değil sonuçtur. En kötü senaryoda, Türkiye'nin güvenliğini almaya hazırız. Hazırlıklarını yapmış durumdayız" dedi.

IŞİD'in sebep değil sonuç olduğunu söyleyen Kurtulmuş, "En son Kobani ile olan meselede IŞİD tehdidi. Öncelikli olarak tercihimiz bu insanların kendi memleketlerinde ağırlanması ve Türkiye'nin de insani yardımlarını bu çerçevede yapmasıydı. Ama can tehlikesi vardı. Mecburen aldık. Dünyanın hiçbir ülkesi 1 buçuk milyon gibi çok büyük bir sayıda bir mülteci dalgası ile kolay kolay başaramaz. Bugün somut olarak konuştuğumuz IŞİD meselesi bir sebep değil sonuçtur. Bu bölgede karışıklığı sona erdirecek olan bir siyasal sonucun bulunmasıdır. Onun da yolu açıktır. Bunlar Türkiye'nin tek başına çözeceği meseleler değil" diye konuştu.

"EN KÖTÜ SENARYODA TÜRKİYE'NİN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAYACAK HAZIRLIKLARI YAPMIŞ DURUMDAYIZ"

Kurtulmuş, "En kötü senaryoda, Türkiye'nin güvenliğini almaya hazırız. Hazırlıklarını yapmış durumdayız" dedi.

"GENEL KURUL'A GELECEK BÜTÜN TEZKERELERE HAYIR OYU KULLANACAĞIZ"

"Tezkerelere karşı HDP'nin tavrı ne olacak?" şeklindeki soruya Grup Başkanvekili Pervin Buldan, "Biz başından beri tezkerelere karşı olan partiyiz. Yaşanan bütün sorunların diyalog yolu ile çözülebileceğine inanıyoruz. Savaşla değil, barışla çözebileceğine inandığımız için, Genel Kurul'a gelecek bütün tezkerelere hayır oyu kullanacağız" diye yanıt verdi.

"HEPİMİZ İSTERİZ Kİ YARIN BİTİRELİM BU İŞİ AMA BU KADAR YOL BİR SÜREÇ DEĞİL"

Kandil'in çözüm süreci bitmiştir şeklindeki açıklamalarını değerlendirmesi istenen Kurtulmuş, "Bir günlük meseleyi çözmeye çalışmıyoruz. 30,90 yıldır çok ağır faturasını hep beraber bir sorunun çözülmesi ile ilgili bir sorunu konuşuyoruz. 3 iradenin yan yana gelmesi mecburiyeti vardır. Kolay bir sorun değil. Siyasi irade, elinde silah olanın silah bırakma iradesi ve halkın buna destek vermesidir. Türkiye'de büyük bir çoğunluk bu sürece destek veriyor. Türk kamuoyu tarafından satın alınmış bir realite ile karşı karşıyayız. Ben, hepimiz isteriz ki yarın bitirelim bu işi. Ama bu kadar yol bir süreç değil" açıklamasında bulundu.

"SÜREÇ İNŞALLAH BAŞARI İLE SONUÇLANACAKTIR"

Çözüm sürecinin başarı ile sonuçlanacağını öngören Kurtulmuş, "Bir takım araç yakmalar gibi, silahlı olmayan olayların sonlandırılması gerekir. Başından beri bu işin iyimser tarafında olan birisiyim. Süreç inşallah başarı ile sonuçlanacaktır. Türkiye örnek bir çözümü ortaya koyacaktır" dedi.

(DEMİRTAŞ'IN AÇIKLAMALARI) "SIZMALARLA UĞRAŞMAYIN"

"Demirtaş'ın hükümetin bir haftalık süresi var. Aksi takdirde süreç bizim için bitecektir" şeklindeki açıklamalarının basına sızdırılmasının sorulması üzerine İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, "Sızmalarla uğraşmayın arkadaşlar" dedi.

"BEDELLİ ASKERLİK ÇIKACAK MÜJDEYİ VEREYİM"

Bedelli askerlik sorusuna Önder, "Bedelli çıkacak. Ben buradan müjdeyi vereyim" diyerek tebessüm etti.

 

Kaynak: dha