Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu üyelerinden MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay ve CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Karaman’ın Ermenek ilçesinde meydana gelen maden kazasıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu.
Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu’nun muhalefet vekilleri, Soma’da 13 Mayıs tarihinde 301 işçinin hayatını kaybettiği Eynez Maden Ocağı’nda yapılacak olan inceleme öncesi, gazetecilere Karaman’ın Ermenek ilçesinde yaşanan maden kazası hakkında yaptıkları tespitleri açıkladı.
Kazanın yaşandığı Ermenek’teki maden ocağının, geçen yıl kömür rezervi bittiğini iddia ederek, iflasını veren ve Soma’daki maden ocağını kapatan Uyar Madencilik’e ait olduğunu öne süren MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e Uyar Madenciliğin çalışmaları ile ilgili soru önergesi vererek 13 soru yöneltmiştik. Verdiği cevap 10 aylık gecikme ile 15 gün önce geldi. Karaman Ermenek’teki maden kazasıyla da bire bir zamanlama örtüşmesi de oldu. Şu tesadüfe de bakın ki, yine bu kazanın altından da Uyar Madencilik denen firma ve onların yakın akrabaları oldukları ortaya çıktı. Ben bu soru önergesine ve Bakan Faruk Çelik’in verdiği cevaba dikkat çekmek istiyorum. Cevap oldukça uzun. Fakat tam bir itiraf niteliğinde. Bir sürü ufak tefek cezalar. 5 bin lira, 10 bin, 20 bin lira cezalarla geçiştirilmiş. Ödenmeyen bir sürü borç, sigorta borçları var. Takip edemedikleri alacakları söz konusu, Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığının ve yüzlerce işçilerinin de alamadığı ücretler var. Sadece işçilere bu ücretleri takip ve tahsil edemediklerini bildirmekle yetinmişler. Bu tamamen hükümet ve hükümetin devleti aciziyet içerisine koyduğunu itirafıdır. Maalesef meydana gelen bu kazaların, can kayıplarının birinci derece sorumlusu mevcut iktidardır. Bizzat birde bunları Allah söyletiyor, dilleri sürçüyor. Bu madenler için bizleri bakanlar, milletvekilleri aradı diyorlar. Şimdi de sizleri arayan bakanlar ve milletvekilleri kimlerdir, hangi firmalar için aradılar, bunları açıklama borcu var. Bazı tespitlerimiz vardı ve iddia düzeyindeydi. İstiyoruz ki yeryüzünde hiç bir şey gizli, saklı kalmasın. Ben gerek Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı’nda gerekse Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı’nda bu peş peşe gelen maden ve iş kazalarının veya facialarının veya katliamlarının bir telaşını görüyorum. Sorumluğu itiraf edemiyorlar ama vicdanları da onları zannediyorum rahatsız ediyordur diye düşünüyorum” dedi.
“FACİA YAŞANDIKTAN SONRA İKİ ÜÇ GÜN SÜRE İLE NORMAL BİR ÇALIŞMA BAKANINA DÖNÜYOR”
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise Ermenek ile ilgili, “Soma’da bir araştırma komisyonu kurulsun deyip, AK Parti oylarıyla reddedilen önergemin temel çıkış noktası 20 Ekim 2013 tarihinde yaşanan ölümlü kazadır. O zaman Uyar Madencilik’teki ayrı ayrı günlerde 9. ölümlü kazalar gündemdeydi. 9 kişi öldükten sonra birer birer bununla ilgili önergeler vermiştik ve Aralık ayında maden kapanmıştı. Uyar Madencilik burada arkasında 783 tane 2 yıl ile 20 yıl arasında kıdem alacaklısı ve çok sayıda maluliyet alacaklısı bırakarak gitti. İki gözü kör olan, iki ayağı kopmuş olanlarda dahil maluliyet alacaklarını alamamıştı. Hem Söke’deki Uyar Madencilik hem de Ermenek’teki Uyar Madencilik sürekli gündemdeydi.
Dün gittiğimizde de orada gördüğümüz durum ve buradan gelen telefonlarda bir konuya daha rastladık. Soma’dan bir arkadaşımız telefonda ’Ben Soma Uyar Madencilikte iken Ermenek Uyar Madenciliğe götürülmüş, bir hafta boyunca bu suya engel olmaya çalışmıştım. Demek ki bir yerde birikmiş, buraya patlamış’ dedi. Bu kişinin de ismini, telefonunu Sayın Faruk Çelik’e de verdim. Faruk Çelik’te dün yaptığımız görüşmede bu durumdan yakındığı ve ayrıca da bir madeni güvenlik gerekçesiyle örneğin buradaki Işıklar Maden Ocağı’nda olduğu gibi kapattıklarını, devreye bakanların, milletvekillerin girip illa madenin açılmasını istediklerini ama açıldıktan 5 gün sonra yangın çıktığını ve müfettişleri üzerinde oluşan siyası baskıdan yakınıyor” dedi.
Bakan Faruk Çelik’in söylemlerinin itiraf niteliğinde olduğunu kaydeden Özel, konuşmasına şöyle devam etti: “Aslında Faruk Çelik için şunu söylemek gerekiyor. Bir faciada yaşandıktan sonra iki üç gün süre ile normal bir Çalışma Bakanına dönüyor. Ama 10 gün sonra söylediklerini unutuyor. Aynen geçen sefer yer altında taşeron çalıştırmanın bir kölelik düzeni olduğunu ve kaldırılacağını söyleyip daha sonra bunu yapmadığı gibi şimdi de bu düzen değişmeli diyor ama yine de bir Bakanın itirafı niteliğinde olduğu için kıymetlidir bu sözleri.”
Kaynak: iha