Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in Edirne Büyük Sinagog’u hakkındaki ’Mescid-i Aksa’nın içinde savaş rüzgarları estiren, bizzat savaş tatbikatı yapan o eşkıya kılıklı insanlar orada Müslümanları katlederken, biz de onların burada sinagoglarını yapıyoruz’ açıklamalarını yorumlayarak, "Vali Bey sehven bir açıklama yaptı. Sonrasında da ifadesini düzeltti" dedi. Bir kişinin ifadesi ile zedelenecek cemaat ilişkisinin olmadığını vurgulayan Bakan Müezzinoğlu, Musevi cemaatinin ihtiyacını değerlendireceklerini belirtti.
Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Edirne programı kapsamında, restorasyonu devam edilen Büyük Sinagog’u ziyaret ederek çeşitli incelemelerde bulundu. Bakan Müezzinoğlu, gazetecilerin sorusu üzerine Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in Büyük Sinagog ile ilgili açıklamalarını değerlendirerek, "Vali Bey sehven bir açıklama yapmıştır, sonrasında da bunu düzeltmiştir" ifadelerini kullandı.
Bakan Müezzinoğlu, Mescid-i Aksa’da yapılan yanlışı kınadıklarını belirterek, "Bir medeniyet merkezine, bir ibadethaneye, İsrail askerinin o şekilde girmesi ve ibadeti engelleyen, bir ibadethaneye postallarıyla giriyor olmasını bir defa insanlık dışı buluyoruz. Dolayısıyla oradaki büyük yanlışlığın karşılığında burada bir sanki karşılığıymış gibi duygu, düşünce ve ifade doğru değil" diye konuştu.
"Farklı farklı medeniyetlerin eserlerini barındırıyor olmamız zaten ülkemizin de Edirne’mizin de bir zenginliğidir" diyen Müezzinoğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Bu eserler bir insanlık mirasıdır. Onları yaşatmak, tarihi geleceğe taşımak ve bu inancın mensuplarının da burada ne kadar özgürce ne kadar bir medeniyet şemsiyesi altında yaşayabildiklerinin de ispatıdır. Aslında bu medeniyeti onlara sunmuş ve sunabilmiş bir milletin mensuplarıyız. Bir medeniyetin milletiyiz. O nedenle bu eserlerden mutlu olmak, bu eserleri yaşatabilmek, bu eserleri mensuplarıyla birlikte biz gün geldi aynı mahallede, aynı sokakta birlikte komşuluk yaptık. Sofra paylaştık. Ülkenin geleceğini konuştuk. Tarihi gelecekte de bunların olmaması için bir neden yok. Bu tarihi geçmişin dayanaklarıdır, ispatlarıdır."
Musevi cemaati ile hukuklarının bir kişinin ifadesi ile zedelenmeyeceğini kaydeden Bakan Müezzinoğlu, "Onlarla bizim hukukumuz bir kişinin bir ifadesi ile zedelenecek bir cemaat ilişkimiz yok. Neticede hükümetin de Cumhurbaşkanımızın da Başbakanımızdan zaten bu anlamda milletimizden de gerek Musevi gerekse Hristiyan cemaatine bakışımız son derece net. Onlar bu ülkenin bizim gibi birinci sınıf vatandaşlarıdır. Onların hak ve hukukları da bizim hak ve hukukumuz kadar değerlidir" şeklinde konuştu.
Musevi cemaatinin ihtiyacı ne ise onu değerlendireceklerini belirten Müezzinoğlu, "O hak cemaatin hakkıdır. Zaten ibadethane. Bu ibadethane ve bu eser yapılmak için bu eser yapılmış. Bundan sonraki süreçte de cemaat varsa ve istiyorsa o olur" dedi.
Kaynak: iha