Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Bir milyar 629 milyon dolara ulaşan insani yardımların gayri safi milli hasılaya oranı bir önceki yılla karşılaştırıldığında yüzde 0,13 dolardan yüzde 0,21 dolara yükselerek bu alanda Türkiye’yi dünya birincisi yapmıştır" dedi.
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş ve Yalçın Akdoğan, Plan ve Bütçe Komisyonu 2015 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı ve 2013 Kesin Hesap Kanun Tasarısı görüşmelerine katıldı. Kurtulmuş, Türkiye’nin yılından itibaren Resmi Kalkınma yardımlarını 38 kat arttırdığını belirterek, "2011 yılından itibaren kalkınma işbirliğinin sürecinin arttırılabilmesi amacı ile TİKA’nın koordinasyon yapısı gözden geçirilmiş ve yeniden yapılandırılmıştır. 2002 yılında TİKA’nın dışında koordinasyon ofisi sayısı 12 iken bugün itibariyle 40’ın üzerindedir. TİKA ofisinin olmadığı ülkelerde ilgili kamu kuruluşlarımız ile eş güdüm halinde faaliyet göstermektedir. 2014 yılı sona ererken kıtada 120’ya aşkın ülkede faaliyet göstermiştir" ifadelerini kullandı.
Kurtulmuş, TİKA’nın faaliyetlerinden bahsederek, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı’ndan her yıl 48 ülkeye toplam 200 milyon dolar kalkınma yardımı taahhüdünde bulunduğunu söyledi. Kurtulmuş, "2013 yılında gerçekleşen ülkemiz resmi kalkınma yardımlarının yüzde 49’u insani yardım olarak raporlanmıştır. Bir milyar 629 milyon dolara ulaşan insani yardımların gayri safi milli hasılaya oranı bir önceki yılla karşılaştırıldığında yüzde 0,13 dolardan yüzde 0,21 dolara yükselerek bu alanda Türkiye’yi dünya birincisi yapmıştır" şeklinde konuştu.
2013 Yılına TİKA yardımlarının yüzde 33,7 oranın Afrika’ya yapıldığını kaydeden Kurtulmuş, "Güney ve Orta Asya’nın yüzde 21,83 ile ikinci Sırada, Ortadoğu’nun yüzde 21,74 ile üçüncü Sırada, Balkanlar ve Doğu Avrupa’nın yüzde 21,4 ile dördüncü Sırada yer aldığı görülmektedir. Gelişmeye ve genişlemeye bağlı olarak 2013 yılında TİKA’nın gerçekleştirdiği toplam proje ve program sayısı bin 728’i ülkesel ve 88’i bölgesel olmak üzere toplam bin 81’dır" diye konuştu.
Vatandaşların Gümrük Kapılarında ot kullanırken, şu anda vatandaşların yurtdışında oy kullanabildiklerine işaret eden Kurtulmuş, "Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları tarafından yurtdışındaki vatandaşlarımız bilgilendirmek, seçimlere katılmalarını teşvik etmek amacıyla çeşitli bilgilendirme çalışmaları yapılmıştır" ifadelerini kullandı.
AFAD’ın Ermenek’te çalışmalarını sürdürdüğünü söyleyen Kurtulmuş, "Fevkalade hazin bir durumla karşı karşıyayız. Bununla ilgili ümitlerimizi hala taşıyoruz, 18 işçi kardeşimizin en azından onlara ulaşılması bakımından gerekli bilgiyi verip, inşallah mahsur kalan işçilerimize sağ salim ulaşılması için hala ümitlerimizi koruyoruz" dedi.
Suriyeli mülteciler konusunda AFAD’ın yardımlarından bahseden Kurtulmuş, 220 bin Suriyeli mültecinin 10 ildeki 22 barınma merkezinde bulunduğunu açıkladı.
Yalçın Akdoğan ise yerel medyayı teşvik amacıyla ’Anadolu Basını Özendirme Çalışmaları’ düzenleyen Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün faaliyetlerini yürüttüğünü belirterek, yerel medya mensuplarının ihtiyaç duyduğu mesleki konularda bilgilendirme toplantıları düzenleyeceğini söyledi. İletişim Fakülteleri ile işbirliği yapıldığını aktaran Akdoğan, 2015 yılında ’Genç Haberciler Özendirme Yarışması’nın ilkinin yapılmasının planlandığını söyledi. Akdoğan, Basın İş Kanunu olarak adlandırılan Basın mesleğinde çalışanlar ile çalıştıranlar arasındaki münasebetlerin tanzimi hakkında kanunun yeniden ele alınmasıyla ilgili çalıştayların asıldığını ifade etti. Akdoğan, "Genel Müdürlük bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da kamu diplomasisinin yürütülmesinde ve Türkiye markasının oluşmasında, medya stratejilerinin belirlenmesi faaliyetlerinde başta olmak üzere ülkemizi tanıtmak, işbirlikleri geliştirmek, devletin önemli bir enformasyon kurumu olmak ve Medya’mızı güçlendirmek için daha da artan etkinlikte çalışmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı.
Kaynak: iha