Bülent DİKTEPE/ KARABÜK, ()- KARABÜK Üniversitesi'nde düzenlenen, 'Kıbrıs Müzakereleri ve Çözüm Süreci' konulu konferansta konuşan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 2'nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, "Eğer biz uluslararası toplumu çözüm istediğimiz konusunda ikna edebilirsek Kıbrıs Rum tarafının baskı altına alınması mümkün olabilir ve ilerleme sağlanabilir" dedi.
Konferans için kente gelen KKTC 2'nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, rektörlük önünde üniversitenin kız öğrencilerinden oluşan Ana Mehteran Takımı'nın gösterisi ile karşılandı. Gösteri sırasında bayrak flama taşıyan öğrencilerden Ezgi Ergün, baygınlık geirdi. Ergün'e çevredekiler müdahale etti. Kısa sürede kendine gelen Ergün, daha sonra alandan uzaklaştırıldı.
Konferansta konuşan Talat, Kıbrıs Türk tarafının Avrupa Birliği (AB) ve uluslararası hukukun dışında olduğunu, bundan kurtulması için Ada'daki çözüm noktasında aktif ve dinamik bir çalışma içinde olması gerektiğini söyledi. Talat, şöyle dedi:
"Çok aktif olarak çözüm için çaba ortaya koyması lazım. Dünyaya, 'Çözümü istemeye devam eden taraf Kıbrıs Türk tarafıdır' demek ve dünyayı ikna etmek durumundadır. Tabii ki çözüm tek taraflı olmaz. Ama Kıbrıs Rum tarafı unutmayın uluslararası bir aktördür. AB'nin ve BM'nin küçük bir ülkesidir. Eğer biz uluslararası toplumu çözüm istediğimiz konusunda ikna edebilirsek Kıbrıs Rum tarafının baskı altına alınması mümkün olabilir ve ilerleme sağlanabilir. O yüzden bugün olmayan, ama olması gereken şey o dur. Yani 2010 yılında bıraktığımız yerden daha ileriye gidebilmemeiz için, 'Ne yapalım Kıbrıs Rum kesimi çözüm istemiyor' demek bizi kurtarmıyor. 'Bunlar da çözüm isterse biz çözüme hazırız' demek çözüm yolu değil. Bizim bunu ispat etmemiz lazım."
Talat, konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını cevaplandırdı. Konferansın sonunda Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Talat'a plaket hediye etti.

FOTOĞRAFLI

Kaynak: dha