Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ILO ve OECD raporlarına göre ücretlerin en çok arttığı, gelir eşitsizliğinin en hızlı düştüğü ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini belirterek, "Günlük 4 doların altındaki nüfusun oranı yüzde 30'lardan yüzde 2'lere gerilediğini söylersem Türkiye'de yoksulluk oranının nereden nereye gerilediğini görmemiz açısından önemlidir" dedi.
Bakan Çelik, Antalya'da iki gün devam edecek 'G20 - OECD Nitelikli Çıraklık ve İşbaşında Eğitimin Teşviki' konferansına katıldı. 'Türkiye Ulusal İşbaşında Eğitim Ağı' kuruluş toplantısının da yapılacağı konferansın açılış oturumunda konuşan Çelik, usta, kalfa ve çırak gibi halen kullanılan beceri düzeylerinin köklerinin Türkiye'de ahilik sistemi içinde yer aldığına söyledi. Çıraklık sistemiyle nesiller arasında bilgi ve tecrübe aktarımının, pek çok meslekte başarının anahtarı olduğunun altını çizen Bakan Çelik, fakat geleneksel üretimin yeni teknolojilerle bütünleşmesi gerektiğinin bilincinde olduklarını dile getirdi, “Köklü ahilik geleneğini yansıması olan çıraklık sistemini günümüz şartlarına uyarlayarak uygulamaya devam ediyoruz" dedi.

'TÜRKİYE'DE YOKSULLUK AZALIYOR'

Türkiye'de güzel şeyler olduğunu söyleyen Bakan Faruk Çelik, "Yoksullukla ilgili tek bir rakamı vermek istiyorum, günlük 4 doların altındaki nüfusun oranın yüzde 30'lardan yüzde 2'lere gerilediğini söylersem Türkiye'de yoksulluk oranının nereden nereye gerilediğini görmemiz açısından önemlidir. Ayrıca ILO'nun ücretler raporuna baktığımız zaman ücretleri en çok artıran ülkelerin başında Türkiye gelmektedir. OECD verilerine göre gelir eşitsizliğini en hızlı düşüren ülkelerin başında Türkiye var" diye konuştu.

Türkiye'nin 5 yılda 5 milyon istihdam gerçekleştiren ekonomik yapıya sahip olduğunun altını çizen Bakan Çelik, "İyi bir gidiş var. Ama bir ülkenin iyi gitmesi veya birkaç ülkede işlerin iyi gitmesi sorunu çözmüyor. Bu toplantıların amacı tüm ülkelerde işlerin iyi gitmesi, dünyada işlerin iyi gitmesi ve kurallar çerçevesinde gitmesi konusunda dayanışmayı sağlamaya dönüktür" dedi.
 
Editör: TE Bilişim