Mavi Marmara baskınıyla ilgili Türkiye'nin İsrail ile kopan ilişkilerini normalleştirmeyi amaçlayan bir ön mutabakat anlaşması yaptığı iddiası, TBMM genel kurulunda da gündeme geldi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Şu anda uluslararası çok önemli haber ajanslarının İsrail Dışişleri Bakanlığı'na dayandırmış olduğu bir haberi sormak istiyorum. İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre AKP Hükümeti ile İsrail arasında yeni bir anlaşmaya varılmıştır. Bu anlaşmada, İsrail'in Türkiye'ye tazminat ödemesi, Türkiye'nin açmış olduğu bütün davalardan vazgeçmesi, her iki ülkede büyükelçilerin tekrar göreve başlaması, doğalgazla ilgili görüşmelerin devam etmesi ve Hamas örgütünün Türkiye'deki faaliyetlerinin tamamen sınırlandırılması üzerine birtakım maddeler sıralanmaktadır. Biz tabii Halkların Demokratik Partisi olarak buna çok şaşırmadık. Yani, Gazze'yi abluka altına alanların Cizre'yi abluka altına alanlarla, Gazze'de çocuk sivil katledenlerin Cizre'de çocuk sivil katledenlerle Gazze'de cenaze sürükleyenlerin Cizre'de cenaze sürükleyenlerle anlaşması bizim açımızdan çok şaşırtıcı olmaz. Ancak, takdir edersiniz ki burada milyonlarca oyu temsil eden bir siyasi parti grubu olarak bu kadar önemli, kritik haberleri uluslararası haber ajanslarından değil, bu ülkeyi yöneten kabine mensuplarından bu çatı altından öğrenmek isteriz. Bu bilginin doğruluğuyla ilgili sayın kabine üyelerinden bu yönlü bir bilgi beklentimizin olduğunu ifade etmek istiyorum" dedi.

İddiaya cevap veren Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Biraz önce Sayın Baluken, İsrail menşeli bir haber ajansına atfen bir ikili anlaşma senaryosu - hem de bayağı ayrıntılı - anlattı. Bunun var olup olmadığını Türk Dışişleri Bakanlığı'nın yapacağı açıklamayla öğrenin. Bu kadar uluslararası… İsrail menşeli haber ajanslarına da bu kadar fazla… İsrail menşeli haberler konusuna gösterdiğiniz bu dikkati Türk Dışişlerinin haberlerine ve açıklamalarına da gösterin. Ayrıca, oradan hareketle, Gazze ile Cizre vesair arasında kurduğunuz o çirkin paralelleri de size iade ediyorum ve şiddetle kınıyorum, ayıp" diye konuştu.

Baluken ise, "Siz yapıyorsunuz zaten yani aynı Gazze'de olan durum. Sayın Başkan, bir yanlış anlaşılma var sanırım. Ben uluslararası saygın haber ajanslarının birçoğunda -Reuters, BBC, tek tek isim mi verelim- İsrail Dışişleri Bakanlığına dayandırılarak yapılan bir açıklamanın yayınlandığını, bu konuda AKP Hükümeti ile İsrail arasında yeni bir anlaşmanın olduğunun ifade edildiğini, bu bilginin doğru olup olmadığını sordum" karşılığını verdi.

Bakan Avcı da "Yalan haberdir." dedi. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, "Türk Dışişlerinin de açıklaması var: 'Henüz bir anlaşma yok' diyor" ifadelerini kullandı.

Baluken ise "Bu bilginin doğru olup olmadığını sordum. Eğer bu bilgi doğru değilse 'doğru değil' deyip bunun açıklamasını yapabilirler. Biz böylesi önemli konularda uluslararası haber ajanslarından çıkan haberler peşinden koşmaktansa burada Türkiye milletvekilleri olarak kabineden tabii ki bilgi isteyeceğiz, bundan sonra da istemeye devam edeceğiz. Ayrıca, şu anda Cizre'de yaşanan durum Gazze'de yaşanan durumu kat be kat geçmiştir. Bende kendisine aynen iade ediyorum" diye konuştu.
Kaynak: cha