CHP'nin Cezaevleri İnceleme ve İzleme Komisyonu sözcüsü Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 17-25 Aralık operasyonlarının ardından polis tarafından sürekli takip edilen ve 30 Ocak tarihinden bu yana Malatya E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu bulunan Malatya Aktif İşadamları Derneği (MAKİAD) üyelerini ziyaret etti. Ağbaba, tutuklu işadamlarının ilginç detaylan içeren görüşme notlarını paylaştı.

Malatya E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda görüştükleri MAKİAD üyelerinin ziyaret notlarını paylaşan CHP’li Veli Ağbaba, Malatya Aktif İşadamları Derneği’nin (MAKİAD) ilin ticari ve siyasi hayatına yön veren önemli STK’lardan biri olarak bilindiğine işaret etti.

Ağbaba devamında MAKİAD üyesi işadamlarının, başta AK Parti milletvekilleri olmak üzere tüm Malatyalılar tarafından yakından bilinen isimler olduğunu belirterek, ilgili derneğin 17-25 Aralık operasyonlarının ardından polis tarafından sürekli takip edildiğini, 7 Mayıs 2015 tarihinde Emniyet Müdürlüğü Kaçaklık ve Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından basıldığını hatırlattı.

27 Ocak 2016 tarihinde gerçekleştirilen operasyonda aralarında MAKİAD’ın şimdiki ve önceki başkanlarının da bulunduğu 11 kişinin gözaltına alındığını, ardından işadamı, vaiz, avukat, eğitim personeli 9 kişinin 30 Ocak 2016 tarihinde çıkarıldıkları Malatya 2.Sulh Ceza Mahkemesi’nce tutuklandığını belirten Milletvekili Ağbaba, 14 Şubat 2016 günü Malatya E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu bulunan MAKİAD üyeleri ile gerçekleştirdikleri görüşmede öne çıkan değerlendirmeleri aktardı.

ŞİRKETLERİ DENETLEMEYEN BAKANLIK KALMADI

Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın, tutuklu MAKİAD üyelerine ilişkin notları şöyle;

“MAKİAD üyesi firmaların defterleri defalarca incelemeye alındığı, Gümrük Bakanlığı’nın bile ceza yazdığı belirtiliyor. Bakanlıklardan gelen görevlilerin neyi denetleyeceğini bilmedikleri ifade edilmektedir. Dernek başkanının şirketinin ve diğer firmaların geriye dönük 4 yıllık defterlerinin incelendiği belirtiliyor. Şirketlerin 2011-2012-2013-2014-2015 bütün defterlerinin incelendiği belirtirken, Vergi Müdürlüğünün talimat üzerine iş yaptığı iddia edilmektedir.

TAYYİP ERDOĞAN BİZİ KAHRAMAN İLAN ETTİ

17-25 Aralık operasyonlarından beri MAKİAD üzerinde baskı olduğunu belirten tutuklu iş adamları, operasyonlardan önceki dönemde Malatya’da öğrenci yurtları yaptıklarını ve yurdun temelini Malatya’nın eski valilerinden Ulvi Saran’ın attığını, açılışını şimdiki İstanbul Valisi Vasip Şahin’in yaptığını ifade etmişlerdir. Yurdun açıldığı dönem Recep Tayyip Erdoğan’ın kendilerini kahraman ilan ettiği de belirtmektedir.

Tutuklanan isimler sadece öğrenci yurdu yaptırmadıklarını bunun yanında Emniyet Müdürlüğüne, toplum polisine, sokak çocuklarına, Kuran Kurslarına yardımlar yaptıklarını belirtmektedir.

Yardım isteyen herkese yardım yaptıklarını dile getiren tutuklu iş adamları, seçim çalışmaları sırasında köyleri ziyaret eden AKP Milletvekillerinin köylerin ihtiyaçlarını kendilerine ilettiklerini ve yardım istediklerini belirterek, milletvekillerinin beton taleplerini bile karşıladıklarını ifade etmektedir.

BÖYLE MÜSLÜMANLIK OLMAZ; ‘FETÖ ÖRGÜTÜ ÜYESİ OLDUĞUNU SÖYLE 4/1 AZ CEZA AL’ DEDİLER

MAKİAD operasyonundan gözaltına alınan isimlerin sorgusu sırasında soruşturma kapsamında gözaltına alınan iş adamlarına arkadaşlarının FETÖ örgütü üyesi olduğunu söylemesi durumunda cezasının 4’te 1 oranında azalacağının söylendiği iddia etmektedirler. Sorgu sırasında Malatya’da pek çok kişinin tanıdığı isimlerin de tanınıp tanınmadığının sorulduğu ifade edilirken, görüşülen iş adamları AKP milletvekillerini yakından tanıdıklarının, vekillerin de kendilerini tanıdıklarını belirterek bu şartlarda bütün Malatya’nın suçlu olması gerektiğini belirmişlerdir.

TERÖR ÖRGÜTÜNE YARDIM; 3 KOLİ TEMİZLİK MALZEMESİ

Malatya’da tanınmış bir işadamının aleyhlerinde ifade verdiğini belirten tutuklu işadamları, 2010 yılında Kırgızistan’da bir lokantada bir kişiye 2000 dolar yardım yaptıkları iddia edilerek, bunun terör örgütüne yardım olarak önlerine geldiğini belirtmişlerdir. İşadamları böyle bir parayı kimseye vermediklerini belirtmektedir. Kendileri aleyhine ifade veren işadamından sokak çocukları için 3 koli temizlik malzemesi aldıklarını, bu malzemelerinde terör örgütüne yardım olarak mahkemede karşılarına çıktığını ifade etmişlerdir.

RECEP TAYYİP ERDOĞAN’A OY VERMEYEN HERKESİ SİNDİRMEYE ÇALIŞIYORLAR

Her hafta iş yerlerine müfettişlerin geldiğini belirten işadamları AKP’ye oy vermeyen, Recep Tayyip Erdoğan’a oy vermeyen herkesin sindirilmeye çalışıldığı ifade etmişlerdir.

AKP KURUCUSUYDU TERÖRİST OLDU

MAKİAD Üyesi işadamlarının pek çoğu AKP’nin kuruluşunda aktif olarak yer almış, partide uzun yıllar çalışmış kişiler. İşadamlarından bazıları 2 dönem belediye meclis üyeliği görevinde bulunmuş. Şimdiki AKP Malatya milletvekillerinden birinin sürekli kendilerine saldırdığını belirten işadamları aynı kişinin AKP kurulurken, siyasi partilere oy vermenin günah olduğunu söyleyip, kendilerinin AKP’ye oy vermemesi için baskı yaptığını belirtmişlerdir.Bize AKP’ye oy vermeyin diyen kişi AKP Milletvekili oldu demektedirler.

AKP İl Başkanlığının kullandığı iki konuşma kürsüsünü de yaptırdığını söyleyen tutuklu iş adamı, terör örgütü olarak lanse ettikleri kişilerin yaptırdığı kürsülerin halen AKP tarafından kullanıldığı ifade edilmektedir. Milletvekili çocuklarının hepsinin şu an tutuklu bulunan iş adamlarının okullarında eğitim gördüğü belirtilirken, 17-25 Aralık operasyonları öncesi de Recep Tayyip Erdoğan tarafından iyi insanlar olarak tanıtıldıkları aktarılmıştır.

AĞBABA’YA PLAKET VERİNCE AKP’LİLER BİZE KÜSTÜ

MAKİAD’ın CHP Milletvekili Veli Ağbaba’ya plaket verildiği için AKP’lilerin kendilerine küstüğünü belirten işadamları ‘bu sebepten dolayı MAKİAD’ı kırk kez tefe koydular’ ifadelerini kullanmışlardır.

ÇAYCININ İFADESİYLE TUTUKLAMALAR BAŞLADI

Malatya’da faaliyet gösteren bir dershanenin çaycısının ifadelerinden hareket edilerek gözaltıların ve tutuklamaların gerçekleştiği ifade edilmektedir. İlgili çaycı, verdiği ifadede Pazartesi günleri gizli toplantılar yapıldığı iddia etmişti. Görüşülen tutuklu iş adamları, çaycının bahsettiği toplantının şirket yönetim kurulu toplantısı olduğunu ifade etmişlerdir.

ZULME SESSİZ KALANLAR UTANACAKLAR

İşadamları bugüne kadar hep yardım yaptıklarını, utanacak bir şey yapmadıklarını belirterek “biz değil ama zulme sessiz kalanlar bir gün mutlaka utanacaklar” ifadelerini kullanmışlardır.

OĞLUNUN DÜĞÜNÜNDEN 1 GÜN ÖNCE TUTUKLANDI

Oğlunun düğününe bir gün kala tutuklanan MAKİAD eski başkanı iş adamı, 600 çalışanı ve 150 üreticisi olduğunu belirtirken son dönemde en çok ihracat yapılan yerlerin Mısır ve Libya olduğu ancak bu dönem işlerin durduğu ifade etmiştir. MAKİAD üyelerini tutuklayan hakimin AKP Nevşehir Gençlik Kolları Başkanlığı yapmış bir hukukçu olduğu iddia edilmektedir.

SİLAHLI TERÖR ÖRGÜTÜNÜN SİLAHI YOK

Silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan tutuklanan MAKİAD üyesi iş adamları, ömürleri boyunca silah sahibi olmadıklarını,silah kullanmak bir yana ellerine sopa dahi almadıklarını ifade etmişlerdir.Bugüne kadar bir cam bile kırmadıklarını, karakol yüzü görmediklerini ifade eden işadamları şimdi terör örgütü üyesi olarak suçlandıklarını belirtmişlerdir. MAKİAD üyelerini tutuklayan hakimin AKP Nevşehir Gençlik Kolları Başkanlığı yapmış bir hukukçu olduğu iddia edilmektedir.

İNSANLARA ŞİDDETE BULAŞMAYIN DİYE VAAZ VERİYORDUM

Operasyon kapsamında tutuklanan Malatya İl Müftülüğü vaizi, tutuklanmadan önce insanların şiddete bulaşmaması için vaaz verdiğini ancak şu an silahlı terör örgütü üyesi olmaktan yargılandığını belirtmiştir. “Ben din adamıyım. Camilerde birlik, beraberlik, sevgi aşılamaya çalışıyorum. Benim şiddetle işim olmaz. Buraya girinceye kadar vaaz veriyordum. Ben insanlar şiddete bulaşmasınlar diye insanlara yardım ederken şimdi böyle bir suçla karşı karşıyayım.” ifadelerini kullanmıştır.

MAKİAD OPERASYONU KAPSAMINDA TUTUKLANAN AVUKAT, TEM POLİSLERİNE EŞLİK ETTİ

MAKİAD operasyonunun yapıldığı 27.01.2016 tarihinde gözaltı kararı bulunan iş adamına eşlik eden avukat, TEM polislerinin ev araması yaptığı esnada evde bulunduğunu belirtti. Aynı gün içerisinde TEM polisleri tarafından TEM Şubeye çağırılan avukat, müvekkilerine hukuki yardım için şubeye gittiğini ve uzun süre polisler tarafından bekletildiğini ifade etti. TEM şubeden çıkmak istediğinde TEM polislerinin çıkışına izin vermediğini ve savcıya sorulmadan bırakılamayacağını söylediklerini dile getirdiklerini belirtti. Hakkında gözaltı kararı olmadığı halde gözaltında tutulduğunu, müvekkillerine hukuki yardımda bulunmasının engellendiğini 155 hattına ihbar eden avukat, gözaltı kararının bu ihbarla birlikte tutanaklara geçtiğini ifade etti.

Tutuklu olarak yargılanan avukat, arama kararı olan bir avukatın ev aramaları sırasında TEM polislerine eşlik edemeyeceğini aktardı. 27.01.2016 tarihinde operasyon kapsamında saat 08.00’de ev aramasına katılan avukat 09.40 da gözaltına alındığını, müvekkillerine hukuki yardım yapmasının engellendiğini belirtti.

MAKİAD operasyonu tutukluları hakkında ifade veren çaycının 06.01.2016 tarihinde kendisine geldiğini belirten avukat, çaycının ifadesinin korkutularak ve tehdit edilerek alındığının çaycı tarafından kendisine aktarıldığını ifade etti. Çaycının ifadelerini gözaltına alındıktan sonra savcılığa sunan avukat, dosyanın gizli yürütülmesine rağmen tutanakların çaycıya bildirilip tekrar ifadeye çağırıldığını ve noterde azilname imzalatıldığını dile getirdi.

İlgili avukat, MAKİAD operasyonu kapsamında tutuklanan isimlerin silahlı terör örgütüne üye olduklarına ilişkin tek delilin çaycının verdiği ifade olduğu, bunun dışında elle tutulur başka bir delil olmadığı aktarıldı.

İfadesi alınan çaycının tehdit altında olduğunu belirten avukat, 29.01.2016 tarihinde çaycının tekrar ifadeye çağırılması ve notere götülmesine ilişkin kamera kayıtlarının silinme riski olabileceğini, bu kayıtların tutuklu isimler için lehte delil olma niteliği taşıdığını ifade etti.

Tutuklu işadamları cezaevinde Malatya’yla ilgili gelişimleri izlemek istediklerini, Malatya’dan yayın yapan Vuslat TV’nin izlendiğini, ancak TÜRKİYEM TV nin izlenemediğini belirtmişlerdir. “
Kaynak: cha