Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Önümüzdeki günlerde aile destek programları çerçevesinde kadın istihdamı konusunda bir çalışmayı tamamlayıp kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rixos Otel’de düzenlenen ’Yerel Yönetimlerde Kadın’ programında yaptığı konuşmada, "Öncelikle iki taziyede bulunmak istiyorum. Türk kadınının onuru Tuğçe kızımızı buradan bir kez daha rahmetle anıyorum. Saldırıya uğrayan iki kadını kurtarmak için kendi canını ortaya koyan Tuğçe kızımız evrensel değerin simgesi oldu. Bugün sabah Ermenek’te hayatını kaybeden son işçilerimize de ulaşıldı. Bu acı olay dolayısıyla yapılan çalışmalar sona erdirilmiş oldu. Ermenek’te hayatını kaybedenlerin bütün yakınlarına buradan taziyelerimi iletiyorum. Esas itibarıyla en büyük acıyı çekenler o kayıplardan sonra yetimlere bakmak durumunda olan, çaba ve fedakarlık yapan hanımlar oluyor. Buradan hanımlarımızı da saygıyla selamlıyorum. Somalı kazazedelere tanınan bütün haklar Ermenek’te de sağlanacak" dedi.
AK Parti’nin dünyada da kadının siyasetteki rolünde öncü bir misyon üstlendiğine dikkati çeken Davutoğlu, "Bu kadroyu güçlendireceğiz. Belediye, Meclis, milletvekillerimizle hep beraber kadınlarımızın sosyal ve siyasal hayatta durumunu güçlendirerek gelecek nesillere yeni hanımefendiler nesli bırakacağız" diye konuştu.
"ZİHNİYET DÖNÜŞÜMÜ ÖNEMLİ"
"İnşallah önümüzde bu hedefi gerçekleştirmek için üç önemli boyut var" diyen Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Birincisi, zihniyet dönüşümü. Önemli süreçlerde en temel mesele zihniyet dönüşümüdür. Zihniyet dönüşümü olmadığı zaman büyük toplumsal dönüşümlere de öncülük edemeyiz. Ne bizim inancımızda ne tarihimizde ne de kültürel anlamda devraldığımız mirasta kadınlarımıza yönelik ayrımcı bir tavır olmamıştır. Bizim geleneğimizde kadınlar sosyal hayatın içindedirler, öznedirler. Nesnel ve edilgen değildirler, olamazlar. Dinimizde kadınların sosyal ve siyasal hakkıyla bir zıtlık olduğunu yaymaya çalışabilirler."
KILIÇDAROĞLU’NUN AÇIKLAMALARINI DEĞERLENDİRDİ
Ana muhalefet partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı açıklamaları hatırlatan Davutoğlu, "Zihinsel engelli tüm kardeşlerimize hakaret eden o sözleri ifade eden Sayın Kılıçdaroğlu öncelikle insan onuruna saygı göstermeyi öğrenmelidir. Sayın Cumhurbaşkanımıza atfen ona ’zihinsel özürlü demek zihinsel özürlülere hakarettir’ diyen bir anlayış var. Herkesin bir muhasebeden geçmesi lazım" diye konuştu.
Ahlakın sosyal normlarının temel aktarımcısının kadınlar olduğunu belirten Davutoğlu, "Biz medeniyetimizi yeniden inşa ederken kadın-erkek ayrımı gözetmeden, özne nesillerimizle birlikte ihya edeceğiz" dedi.
Artık bir zihniyet devriminin yaşandığını söyleyen Davutoğlu, buradan bir geri gidişin söz konusu olmadığını ifade etti.
İKİNCİ BOYUT ’SOSYAL DÖNÜŞÜM’
İkinci boyutun sosyal dönüşüm olduğunu anlatan Davutoğlu, "Kadınlarımızın özel durumu göz önüne alınarak pozitif ayrımcılık konusu da önemlidir. Bir ayrımcılık yapılacaksa bu daima pozitif ayrımcılık olacaktır, negatif ayrımcılık olmayacaktır. Annelik, erkeklerin mahrum olduğu en büyük nimettir" dedi.
Başbakan Davutoğlu, "Madem ki kadınlarımız insan neslini devam ettiren o ulvi görevi yürütüyorlar, çocuklarına vakit ayırma hakkına sahiptirler. Bunu vermek lütuf değildir, bir borçtur" diye konuştu.
Davutoğlu, "Önümüzdeki günlerde aile destek programları çerçevesinde kadın istihdamı konusunda bir çalışmayı tamamlayıp kamuoyuyla paylaşacağız" ifadelerini kullandı.
Bütün annelere seslendiğini belirten Davutoğlu, "Çözüm süreci için sesinizi yükseltin ve deyin ki şu veya bu sebeple bizim yaşadığımız acıları başkaları yaşamasın" dedi.
AK Parti iktidarlarında son seçimde kadının temsil oranının yüzde 14,5 olduğunu hatırlatan Davutoğlu, önümüzdeki seçimlerde bu oranın yüzde 25’e çıkarılması gerektiğine işaret etti.
Kaynak: iha