İzmit’te hemen hemen çocuk yaşta sayılabilecek bir hasta 70’lik yaşlarında olması şart olan kalbe şimdiden sahip.
14 yaşında olan ortaokul talebesi yürek krizi gecirerek hastaneye kaldırıldı.Doktorlar kalpten çıkan ve vucuda kan getiren atardamarlarda tıkanıklık bulunduğunu yüksek oranda yağ biriktiğini ifade etti.Hastanın operasyon neticesi iki gün yogun bakım ünitesine konulduğu şimdi vaziyetinin iyi bulunduğu doktorlar yönünden açıklandı.

Kocaeli’nde 14 yaşlarında by-pass operasyonu olan ortaokul öğrencisine hiperkolesterolemi (kolesterol yüksekliği) tanısı koyuldu – KOÜ Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyolojisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Babaoğlu: – “Kötü huylu kolestrol birikiyor, normalde 100 civarında olması gerekirken, bu çocukta 600-700 civarlarındaydı” – KOÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Omay: – “Kalpten çıkan ve vücuda kan getiren büyük atardamarda yüksek oranda yağ biriktiğini gördük. 70 yaşlarında hastalarda bulunan arter gördük”
Kocaeli’nde 14 yaşlarında by-pass operasyonu olan ve hiperkolesterolemi (kolesterol yüksekliği) tanısı konulmuş olan 14 yaşında olan ortaokul talebesi Gülizar Hatice Koç’un atardamarının 70 yaşında olan hastalarınki benzeri bulunduğu belirlendi.
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Erişkin ve Çocuk Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Omay, AA muhabirine yapmış olduğu açıklamada, göğüs ağrısı ve soluk darlığı şikayeti ile hususi hastaneye müracaat eden Koç’un, anjiyonun peşinden kendilerine yönlendirildiğini söyledi.

“Kalpten çıkan ve vücuda kan getiren büyük atardamarda yüksek oranda yağ biriktiğini gördük. 70 yaşlarında hastalarda bulunan arter gördük” diyen Omay, 3 damara by-pass yaptıkları bilgisini verdi.

– Ablası ve adam kardeşinde de benzer emareler var
Hastayı iki gün yoğun bakımda tuttuktan sonrasında servise aldıklarını, sıhhatinin iyi bulunduğunu belirten Omay, şu şekilde konuştu:
“Hastalığın ismi ailesel geçişli hiperkolesterolomi sendromu. Bu, milyonda bir görülen bir hastalık. Koroner by-pass ameliyatları hastanemizde oldukça yoğun meydana getirilen ameliyatlar fakat çocuk ıslak grubunda fakat bu şekilde ender hallerde yapılıyor. Aslında bu, ırsi bir hastalık. Anne yada babanın birinde olmasıyla alakalı. Bu hastamızda anne ve baba akraba ve bu hastalık onlarda var. Ondan dolayı bu çocukta hastalık ortaya çıktı. Hikayeyi sorgulayınca kardeşlerinde ve baba tarafında da bulunduğu tetkik edildi. Onların da takip edeni ve rehabilitasyonuna başlandı. 7 yaşlarında adam kardeşi ve 16 yaşında olan ablasında da bulunduğunu tetkik ettik ve onları da rehabilitasyon altına aldık.”
Doç. Dr. Omay, Koç’un ömrünün sonuna kadar kolesterolü düşürücü ilaç rehabilitasyonu göreceğini sözlerine ekledi.

– ”Önemli bir vaka”
KOÜ Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyolojisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Babaoğlu da Koç’un sıhhat probleminin mühim bir olay bulunduğunu anlattı.

“Bu çocuk, yürek kriziyle gelmişti ve acil şartlarda koroner by-pass cerrahisini başarıyla geçirdi” diyen Babaoğlu, şu bilgiyi paylaştı:

“Taburcu olmak üzere. Genel vaziyeti iyi, derdi yok. Genetik defekt sebebiyle kolesterol temizlenemiyor vücuttan. Özellikle fena huylu kolesterol birikiyor ve normalde 100 civarında olması gerekirken, bu çocukta 600-700 civarlarındaydı. 600-700 miligram desilitre civarlarında oldukça yüksekti. Bu da hem koroner damarlara hem ana atardamarlarda, arterlerde birikerek darlıklara yol açıyor. En tehlikeli neticesi da yürek krizi sebebiyle ani ölümdür. Bu kızımız da yürek krizi geçirmişti ve acil yürek operasyonu şekilde yaşamı kurtuldu diyebiliriz.”
Babaoğlu, hastalığın rehabilitasyonu için diyaliz programları bulunduğunu, kati çözümün karaciğer nakli bulunduğunu vurguladı.

“Bu klinikte 10 senedir İzmit halkına hizmet veriyoruz” diyen Babaoğlu, şunları kaydetti:
“Son 2 senedir anjiyo, katater ve balon işlemlerini, doğuştan yürek hastalıklarını rehabilitasyon ediyoruz. Oğuz Omay hocamızın gelmesiyle çocuk yürek ameliyatlarını bundan sonra burada yapıyoruz. Daha ilkin operasyon gerektiren çocuk yürek hastalarını İstanbul ‘a sevk etmek durumundaydık. Doğuştan yürek hastalıklarının ilkin tanısını koymak durumundayız. Tanısını da anne karnından itibaren fetalekokardiyografi ile koyup takibe alıyoruz. Ameliyat vakiti ulaştığında de ediyoruz. Daha oldukça doğuştan gelen yürek hastalıklarına yönelik cerrahi işlemleri yapıyoruz.
Anne karnından itibaren 18 yaşına kadar tüm çocuk yürek hastalıklarını takip ediyoruz. Yaklaşık senede 5 bin hastaya eko yapıyoruz. 6-7 bin hastayı da kontrol ediyoruz. Ameliyat sayısı da gün geçtikçe artıyor. Hafta 2-3 operasyon gerektirecek kadar hastamız oluyor. Çocuk anjiyo birimi için de ihtiyaç duyulan donanımı 2 sene ilkin sağlamıştık. Ekibimiz de iyi. 2 doçentimiz, 2 taraf dal uzmanımız ve 2 asistanımız var.”

– Anne Koç
Anne Fatma Koç da kızının bir müddet ilkin öksürmeye başladığını, iki gece asla uyuyamadığını dile getirdi.
Kızlarını acile götürdüklerinde yürek krizi geçiriyor olabileceğini söylediklerini aktaran Koç, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“7,5 saat ameliyatta kaldı. Allah’a şükürler olsun, şimdi iyi. kolesterolünden dolayı kanda yağ birikiyormuş o da yürek krizine yol açmış. Önceleri ‘kalbim sıkışıyor’ diye yürüyemiyordu, soluk alamıyordu. Şimdi tahlillerini yaptırmaya götürdüm, asla yorulmadan gitti geldi. Eskiden olsa 4-5 defa durur o şekilde giderdik. Şimdi oldukça iyi, soluğu de kesilmiyor. 
Editör: TE Bilişim