Mikail PELİT / MALATYA, () - İÇ savaşın hüküm sürdüğü Suriye’de 7 kardeş, doğadan toplayıp yedikleri mantardan zehirlendi. Kardeşlerden 2'si Suriye'de ölürken, 5 kardeş ambulansla Türkiye'ye getirildi. Ancak kardeşlerden 2'si Şanlıurfa'da hastanede, 2'si de Malatya'da Turgut Özal Tıp Merkezi'nde yaşamını yitirdi. 6 kardeşi ölen 9 yaşındaki Nofa ise Malatya’da Turgut Özal Tıp Merkezi'nde yaşam mücadelesi veriyor.
Suriye’de IŞİD kontrolünde bulunan Rakka kentinde zehirli mantar aile faciasına yol açtı. Çobanlık yapan 19 yaşındaki Muhammed Essaned, iddiaya göre bu hafta başında dağda topladığı mantarları eve götürdü ve yemek yaparak kardeşleri ile birlikte yedi. Sabah 7 çocuğunun da rahatsızlandığını gören baba Halid Essaned, hemen çocuklarını Rakka Hastanesi’ne götürdü. Ancak yolda 3 yaşındaki Seemır ile 11 yaşındaki Ahmed öldü. Rakka Hastanesi'nde ilk müdahaleleri yapılan 5 kardeş ise, ambulansla Türkiye’ye sevk edildi.
2'Sİ ŞANLIURFA'DA, 2'Sİ MALATYA'DA ÖLDÜ
Sınırda Türk ambulansları tarafından alınan çocuklar önce Şanlıurfa Çocuk Hastanesi’ne kaldırıldı. Ancak burada iç organları ciddi zarar gören 17 yaşındaki Dinane ile 7 yaşındaki Ragat da yaşamını yitirdi. Acilen karaciğer nakli yapılması gereken 3 kardeş ise Malatya’daki Turgut Özal Tıp Merkezi'ne getirildi.
Burada tedavi altına alınan 3 kardeşten 19 yaşındaki Muhammed ile 8 yaşındaki Cemel de 4 gün sonra yaşamını yitirdi. 7 kardeşten geride kalan Nofa ise yoğun bakım ünitesinde yaşam mücadelesi veriyor. Baba Halid Essaned ve eşi Rakka’daki köylerinde taziyeleri kabul ederken, amca Abdullah Essaned ise Malatya’da Turgut Özal Tıp Merkezi’nde yeğeni Nofa’nın başında bekliyor.
NOFA'YA NAKİL GEREKİYOR
Zehirli mantar nedeniyle karaciğerinin iflas etme noktasına geldiği belirtilen Nofa'ya karaciğer nakli gerektiği belirtilirken, amca Abdullah yeğeni için gerekirse kendi karaciğerini verebileceğini söyledi. Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Hastalıkları Ana Bilim Dalı'ndaki doktorlar, şimdi Essaned ailesinin sağ kalan tek çocukları Nofa’nın hayatta kalabilmesi için karaciğer bekliyor. 
 

Kaynak: dha