Yapılan araştırmalar neticesinde ülkemizde her yedi kişiden bir kişinin böbrek rahatsızlığı olduğunu belirtiyor. Uzmanların uyarıları doğrultusunda, Akdeniz diyetinin böbrekleri koruduğunun mümkün olduğuna dikkat çekiyor.
 
KRONİK BÖBREK HASTASININ SAYISI ARTIYOR
 
Türkiye’de kronik böbrek hastası olan kişi sayısı artmaya devam ediyor. Türk Nefroloji Derneği (TND) tarafından Türkiye genelinde yapılan araştırmaya göre her 7 kişiden 1’i böbrek hastası. Kronik böbrek hastalığının Türkiye için çok önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve bu konuda acil eylem planı oluşturulması gerektiğini söyleyen Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Turgay Arınsoy, şu bilgileri verdi: “Kronik böbrek hastalığı ülkemiz için çok ciddi bir ölüm nedenidir. Ancak bu hastalıkla ilgili farkındalık çok düşük seviyelerde. Oldukça sinsi ilerleyen bir hastalık olan kronik böbrek hastalığı son aşamaya kadar belirti vermediği için pek çok hasta ileri evrede tanı alabiliyor.” 
 Hipertansiyon ve kalp hastalarının kronik böbrek hastalığına yakalanma riskinin yüksek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Arınsoy, “Diyabet, ağrı kesiciler, obezite ve hipertansiyon önemli risk faktörleri arasında sayılabilir. Kişi obez ise kronik böbrek yetmezliği oluşma riski çok daha fazladır.Ülkemizde bilinçsiz kullanılan ağrı kesiciler böbrek sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Pek çok hastada böbrek hasarının gelişmesinin en önemli nedeni ağrı kesici kullanımı oluşturuyor” dedi. 
Türk toplumunda tuz tüketiminin oldukça fazla olduğunu söyleyen Prof. Dr. Siren Sezer, “Türk usulü kahvaltı en önemli tuz tuzağıdır. Kahvaltıda tüketilen ekmek, zeytin ve peynirin tuzsuz olarak seçilmesi gerekmektedir” diyor. 
 
AKDENİZ DİYETİYLE KORUNUN
 
Böbrek için en sağlıklı diyet Akdeniz tipi beslenme tarzıdır. Liften zengin sebze ve meyvenin ağırlıkta olduğu, tuzlu ve şekerli gıdaları dışlayan, zeytinyağı ve balık ağırlıklı bir diyet sadece böbrek hastalığından değil tüm kalp ve damar sistemini, sindirim sistemini koru ve kanser riskini azaltır. 
Editör: TE Bilişim