Baş dönmesi durumu hafife alınmayacak kadar önemli bir durum. Baş dönmesinin sebebi başka hastalıklar olabilir. Hemen hemen herkesin belli dönemlerde yaşadığı baş dönmesi, birçok hastalığın habercisi olabilir. Ancak uzmanlar, iç kulakta denge taşlarından kaynaklanan vertigo hastalığının kişinin yaşam kalitesini düşürdüğünü, iş ve sosyal yaşantısını altüst ettiğini belirtiyor. Ani hareketler ise vertigo hastalığını tetikliyor.

Kontrollü baş hareketleri

Başın pozisyonuyla aniden başlayan ve şiddetli baş dönmesine neden olan Benign Pozisyonel Paroksismal Vertigo, ihmal edilmeden tedavi edilmesi gerekiyor. Tedavi sırasında ise uzmanlar, ilk önce etkilenen kulağı tespit ediyor. Daha sonra denge taşlarının yerine oturması için manevralar yapılıyor. Bu hareketler, düşük risklerden ötürü ilk tedavi seçeneği olarak görülüyor. Uzmanlar, bu manevralarla hastaların yüzde 80’inde olumlu sonuçlar alındığına dikkat çekiyor. İlaç tedavisi ise bu hastalıkta ikinci planda tutuluyor.

Atak geldiğine yere uzanın

Uzmanlar, baş dönmesi atağı gediği sırada yapılması gerekleri ise şöyle sıralıyor: “Başınızın dönmeye başladığını hissettiğiniz anda hemen yere uzanmalı ve başınızı hafifçe kaldırmalısınız. Atak geldiğinde düşmeleri önlemek için tedbir almalısınız. Bol sıvı tüketimi, bu hastalık içinde önemli. Ani boyun ve baş hareketlerinden kesinlikle kaçınmalısınız.”
Editör: TE Bilişim