Down sendromu, vücut hücrelerindeki kromozom sayısının anormal, yani 21. kromozomun fazla olması sonucu ortaya çıkan, tedavi edilebilen bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Böyle bir anormalliğe sahip olan anne karnındaki bebek, genellikle gelişemez ve hayatını kaybeder. Eğer gelişebilir ve doğmayı başarırsa down sendromlu olur.

HAMİLELERİN YAPTIRMASI GEREKEN TESTLER

 Gebelik oluşmasıyla birlikte kromozomal farklılık ortaya çıktığı için her gebe kadının, doktora rutin takibini yaptırması gerekmektedir. Üçlü test, amniyon sıvı örneği ve koryonvillüs biyopsisi ile tanı alınabilir. Bebeğin takibi konusunda aile, kadın doğum uzmanı ile birlikte plan yapabilir.

DOWN SENDROMUNUN SEBEBLERİ

Down sendromuna sebep olduğu bilinen kesin neden yoktur ancak en büyük bilinen etmen, hamilelik yaşının 35 üstü olmasıdır. Bunun yanında net olmamakla birlikte anne ve babada bir hastalığın bulunması da down sendromu nedenleri arasında düşünülmektedir. Ülke, milliyet, sosyoekonomik statü farkı yoktur.

DÜNYADA 6 MİLYON, ÜLKEMİZDE 100 BİN BİREY VAR

 Ortalama her 800 doğumda bir görülür. Down sendromunun standart trizomi21, translokasyon ve mozaik olmak üzere üç tipi vardır. Tüm dünyada 6 milyon, ülkemizde yaklaşık 100 bin civarında down sendromlu birey yaşamaktadır." dedi.

SENDROMUN FİZİKİ ÖZELLİKLERİ

Down sendromluların başta fiziki olmak üzere birçok farklı özellikleri var. Doğumdan sonraki muayenede, yaşıtlarına göre fiziksel farklılıklar oluyor. Bunlar burun kökü basıklığı, küçük burun, göz katlantısı, kas kuvveti zayıflığı, elde tek düz çizgi, ayakta ayrık baş parmak, ense kalınlığı, büyük dil, göbek fıtığı, endokrin, bağırsak sorunları, kardiyak, bağışıklık sisteminde zayıflık, göz (katarakt), işitme problemleri, hafif ya da orta seviyede zihinsel ve fiziksel gelişim geriliği ile ilgili problemler gözlenebiliyor.

'ÖZEL BİR EĞİTİMLE TOPLUMDA BAŞARILI OLABİLİRLER'

Doktorlar, iyi bir tıbbi destek ve doğru seviyedeki bir eğitimle down sendromluların arkadaş edinebileceği, okula gidebileceği, iş edinebileceği, kendi hayatları ve gelecekleri için karar verebileceğini söylüyor.

Daha geç öğrenen ama üniversite eğitimi alabilecek duruma gelen bir çok sendromlu birey var. Down sendromlu bebekler gelişim açısından ise bu rahatsızlığa sahip olmayan bebeklerden farksız.

Editör: TE Bilişim