Bebeğinize ek besin vermek için sabırsızlanmayın ve doğru zamanı bekleyin. Anne sütünün bebeğiniz için en kıymetli besin olduğunu her zaman hatırlayın. Ek gıdalara bebeğinizin ayına göre sırayla başlanması gerektiğini unutmayın.

Yiyecekleri hazırlama koşullarına ve tazeliğine dikkat edin. Ek besinlere geçişte kontaminasyondan dolayı ishaller sık yaşanır unutmayın. Bebeğin ek besine geçişe hazır olması, kaç aylık olduğu ve fizyolojik gelişlimiyle alakalıdır. Dördüncü aydan önce bebeğin sindirim sistemi, aldığı besinleri sindirebilmesi için yeterli değildir. Ayrıca, bebeğin besinleri ağzında çevirme refleksi 4 – 6. aylarda başlar. İlk 6 ay sadece anne sütü alan çocuğa 6. aydan sonra yavaş yavaş koyu sıvı besinler ve devamında katı besinler verilebilir. 6. aydan sonra pütürlü ve yumuşak besinleri, dili ve damağı arasında ezerek yutabilir.

Önce püreyle başlayın

Katı besinlere geçmek her zaman için zordur. Bebek için de alışmadığı bir kıvam olduğu için tepki vermesi normaldir. Sabırlı olmalısınız. Zorlamamalısınız. Önce çatalının arkasıyla ezerek püre kıvamında sonra küçük parçalar halinde vermelisiniz. Eğer bir yiyeceği sevmedi ise ne kadar yararlı olursa olsun zorlamamalı birkaç gün sonra tekrar denemelisiniz. Bebeğinizin aç olması, yeme ihtimalini artıracaktır. Tercihen öğle saatlerinde başlamanız, yemeğin etkilerini görmeniz açısından da faydalı olacaktır. Rahat ve huzurlu bir ortamda, sizin de rahat olmanız önemlidir. Unutmayın; bebekler hisseder! Yemeyecek korkusunu veya stresini yaşarsanız; bu durum bebeği olumsuz etkileyecektir. Bebeğin alışmış olduğu bir kıvamdan ve tattan, başka bir kıvam ve tada geçmesi kolay olmayabilir, zaman da alabilir. Verdiğiniz yiyecekleri diliyle dışarı itiyor olması, istemediği anlamına gelmez. Bu fizyolojik olarak yaptığı bir harekettir. Evet, zaman zaman da verdiğiniz yiyeceği beğenmeyecek ve istemeyecektir; böyle zamanlarda da zorlamadan, farklı bir şekilde birkaç gün sonra tekrar denemek en mantıklısı olacaktır. Ayrıca bebeklerin mide kapasitesini de göz ardı etmeyin. Yemesini beklediğiniz porsiyonları ona göre düzenleyin. 6 – 12 ay arası ek besinin başladığı dönemde; günde 4 – 6 kez, 200- 250 ml. Besin, bebeğiniz için uygun olacaktır.

4-5 gün üst üste verin

Ek gıdalara başlanırken en önemli noktalardan biri de; gıdanın faydaları yanında oluşabilecek yan etkileri de yakından takip etmektir. Bu nedenle ek gıdaya birkaç çay kaşığıyla başlanıp, her gün miktar arttırılmalıdır. İlk başlanan gıda mutlaka 4–5 gün üst üste verilmelidir. Bu süre zarfında bebeğin gıdayı sevip sevmediği gözlenir ve alerjik döküntüsü, ishal ve kusma gibi gıdaya karşı oluşabilecek yan etkiler belirlenir. Bu tür yan etki gözlenen gıdaya 3 hafta ara verilir. 3 hafta sonunda yapılan ikinci denemede gıdayla ilgili benzer yan etkiler gözlenirse, gıda 6 ay boyunca diyetten çıkartılır.

Tatlı gıdaya alıştırmayın

Anne sütünün devamında başlanacak ek besinler, çocuğun daha sonraki besin seçimini etkileyecektir. Bu nedenle bebeğe tatlı yiyecek ve içecek verilmemeli; bu gıdalar bebek açısından sağlıklı olmamakla birlikte, bebeğin daha sonra diğer besinlere alışmasını da zorlaştıracaktır. Bebeğin besinlerinin hijyenik bir ortamda hazırlanması çok önemlidir. Açıkta ve uygun olmayan sıcaklıklarda bekletilmiş yiyecekler, bebekler için çok tehlikelidir. Ayrıca besinin hazırlanmasında ve pişirilmesinde kullanılan yöntemler de vitamin kayıplarını en aza indirmek için önem taşımaktadır. Gereğinden fazla sürede pişirme, uygunsuz yöntemlerle (kavurma, kızartma) pişirme, fazla suda haşlama ve bu suyu dökme gibi hataların da yapılmaması önemlidir. Ev yapımı yoğurt veya taze sıkılmış elma suyu ilk besine geçişte doğru bir tercih olacaktır.
Editör: TE Bilişim