Türkiye’de 27 yıl önce ilk tüp bebek işleminin yapılarak, canlı doğumun sağlandığı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Tüp Bebek Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ege Tavmergen Göker, "Kurulduğu günden bu yana Tüp Bebek Merkezi’nde görev yapıyorum. İlk tüp bebek bizim ellerimize doğdu. Her zaman yenilikler peşinde koşan bir merkez olduk. Mikro akışkan çipi Türkiye’de ilk kullanan merkezlerden biriyiz. Yurt dışıyla bağlantılı bir çalışma başlattık. Burada üzerinde çalıştığımız vakaları, yurt dışında yapılanlarla karşılaştırıyoruz" dedi.

ERKEK KISIRLIĞINA BÜYÜK ORANDA ÇÖZÜM


Eski sperm seçme yöntemlerinde, kaliteli spermlerin doğal olmayan sarsılma ve stres artırıcı ortamlar sebebiyle bozulduğuna dikkati çeken Prof.Dr.Ege Tavmergen Göker, "Eski yöntemlerle spermlerdeki DNA hasarı sebebiyle döllenme sonrasında embriyo kalitesi üzerinde negatif etkiler tespit ettik. Akışkan mikro çiplerde, sperme dışarıdan herhangi bir müdahalede bulunulmuyor. Spermler doğal seleksiyonları ile ayıklanıyorlar" ifadelerini kullandı.


BAŞARI ARTIYOR


Sperm hücrelerinde, çıplak gözle görülemeyen DNA hasarlarına da bu yöntemle müdahale edildiğini ve en iyi embriyoların oluşturulduğunu belirten Göker, "Bizim beklentimiz, çiftlerin evlerine bebekle dönmelerdir, gebe kalıp düşürmeleri değil. Şu an yüzde 40’larda kalan tüp bebek başarısını bu yöntemle ciddi oranda artıracağımıza inanıyoruz. Bu zamana kadar elde ettiğimiz veriler bu yönde" diye konuştu.


Prof. Dr. Göker, Türkiye’de İstanbul, İzmir, Ankara, Adana , Bursa, Muğla, Konya, Eskişehir, Kayseri, Manisa, Samsun, Antalya, Kırklareli, Van, Mersin ve KKTC’deki merkezler ile birçok gelişmiş ülkede başarıyla uygulanan bu yeni yöntemi akışkan mikro çiplerin, ek maliyet getirdiğini vurguladı. Göker, bu sebeple; öncelikle, daha önce farklı merkezlerde tedavi görmüş, ancak başarıya ulaşamamış vakalarda kullanıldığını dile getirdi.


"TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE, MERKEZ İYİ SEÇİLMELİ"


Tüp bebek tedavisi denemiş veya denemek isteyen çiftler için çeşitli uyarılarda bulunan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Tüp Bebek Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ege Tavmergen Göker, şunları kaydetti:


"Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftler, bütün uygulamaların yapıldığı kapsamlı merkezleri tercih etmelidirler. Aksi takdirde, başarılı sonuçlar elde edemedikleri merkezlerle yollarını ayıran çiftler, her defasında aynı işlemleri tekrarlayarak sadece zaman kaybetmiş, süreci uzatmış olurlar. Bebek sahibi olmak isteyenler iyi araştırıp, kendilerine en uygun merkezi seçmeliler."

Editör: TE Bilişim