Belimizde ve bacaklarımızda her hangi bir ağrı bulunduğu vakit derhal bel fıtığını aklımıza getirir Ancak uzmanlar, bu ağrıların başka problemlerin emaresi olabileceğini vurgulayarak, hemen kaygı edilmemesi hakkında uyarıyor Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, bel ve bacak ağrılarının bel kilitlenmesi, sakroiliak sendrom, adale ağrıları, romatizmal hastalıklar, ur metastazları benzeri bir hayli rahatsızlığa bağlı oluşabileceğini belirterek, bu ağrıları olanların kapsamı geniş bir biçimde tetkikler yaptırmaları icap ettiğini söyledi.

Bel fıtığına karşı elle tedavi

Bel fıtığı, bel ağrısı olan hastaların yalnız yüzde 5'inde görüldüğüne dikkat çeken Dr. Şahabettinoğlu, Türkiye’de bel kilitlenmesi ortalama yüzde 25, sakroiliak belirti ortalama yüzde 25 hastada olmak suretiyle yalnız bu iki tanı dahi bel ağrılı hastaların ortalama yarısı olup tedavilerinde yönlendirme elle tedavi mümkündür Hayatında asla bel ağrısı çekmeyen kişilerin dahi MR görüntülerinde fıtık var olabilir.

Ama bu insanlar bel ağrısı şikayeti ile karşılaşmaz MR’da görülen her fıtığın muayenehane şekilde hastalık işaret etmez diye konuştu.
Cerrahisiz tedavi imkanı

Ameliyata gerek kalmadan hastaları iyileştiren bu yolun öğrenilip uygulanmasının büyük bir gereksinim bulunduğunu ifade eden Dr. Şahabettinoğlu, şunları söyledi.

Manipülasyon tedavisi, hafifçe vakalarda 3, orta vakalarda 6, ileri vakalarda ise 10 seans uygulanıyor Ameliyatsız, ilaçsız yalnız elle meydana getirilen tedavide hastalıklı bölge üstüne bir takım bastırma, germe, döndürme benzeri manevralar uygulanıyor.

Bu tedavi metodunun masajla alakası yok Boyun fıtığı, el ve kollarda ilerleyen adale gücü kaybı olanlarda ya da ameliyatsız tedaviye yanıt vermeyen oldukça az sayıdaki hastada uygulanabiliyor Manipülasyon tedavisi, bel ve boyun fıtıklarında yüzde 98'lik bir başarı oranına da sahip oluyor. 
Editör: TE Bilişim