Yemeklerin vazgeçilmez lezzetlerinden olan ekmek ile ilgili tartışmalar güncelliğini korumaya devam ediyor. Uzmanlar, şimdi ‘tam buğday ekmeği mi yoksa beyaz ekmek mi?’ sorusu üzerinde tartışmalarını sürdürüyor. İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, bir hekim olarak olaylara sağlık yönünden baktığını belirterek, un ufak, rafine olmuş, prosese girmiş yani işlem görmüş her türlü tahıla karşı olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Belli hastalıkları olanlar ekmek yemeyecek”
“Bunlar sağlıklı değil, bunlar hibrit yapıla yapıla kromozomlarıyla oynandı, onun için sağlık bakımından zararlı oluyor. Beyaz ekmek değil, bütün tahıllar, bütün buğdaylar, her türlüsünde bugünkü zamanda artık 48 kromozom ve bu kromozomların içinde 23 bin türlü gliyadin var. Yani gluten grubu yabancı protein çocuklarda alerji sebebi, bütün çocukların astım olmasının sebebi. Bu konu içine tüm ekmekler giriyor. Alerjiniz varsa şeker, tansiyon, kanser, kalp, alzheimer hastasıysanız veya depresyondaysanız, şizofrenseniz, dizleriniz ağrıyorsa, karaciğeriniz yağlıysa öksürüğünüz de varsa ekmek yemeyeceksiniz."
“En sağlıklısı tam buğday ekmeği”
Acıbadem Bursa Hastanesi'nde görevli Diyetisyen Petek Arı Turacı da ekmeğin zararlı olup olmadığı konusunun son dönemde sıkça gündeme getirildiğini anlattı. Diyetisyenler olarak ekmeğin doğru cinsine uygun yenilmesi gerektiğini savunduklarını aktaran Turacı, "En sağlıklı ekmek şu anda tam buğday ekmeğidir. Ekşi mayayla yapılmış, uzun süre fermente edilmiş tam buğday ekmeği sağlıklı bir ekmektir. Posadan, vitaminden, mineralden daha zengin sindirim bağırsak fonksiyonları açısından çok daha avantaj sağlayan kolesterol ve şeker gliseril indeks açısından denge sağlayan bir ekmektir" ifadesini kullandı.
“Katkı maddesiyle ekmek üretilmiyor”
Bursa'nın merkez Osmangazi ilçesinde faaliyet gösteren fırının işletmecisi Hakan Doğan ise ekmekle ilgili tartışmalarda neredeyse sigara paketlerinde olduğu gibi "Sağlığa zararlıdır" ibaresi konulacağını düşünmeye başladıklarını anlattı. Ekmeğin üretimiyle ilgili araştırma yaptıklarını dile getiren Doğan, “Söylendiği gibi ekşi mayanın kullanılmadığı, içine beyazlatıcılar konulduğu ya da renginin koyulaştırılması için kakao kullanıldığı gibi spekülasyonları araştırdık ve fırınlara gittik. Türkiye'de ekmek kesinlikle ve kesinlikle bilindiği gibi katkı maddeleriyle üretilmiyor. Sırf rekabete uygun olsun diye ucuz ekmek satan fırınların kötü işletmeler olduğunu da söyleyemeyiz" değerlendirmesinde bulundu.
Editör: TE Bilişim