Böbrek nakli yöntemlerinde nihai senelerde çıta ülkemizde çok yukarılara çıkmış durumda.

Prof. Dr. İbrahim Berber başkanlığındaki böbrek nakli ekibi bir uygulamayla geçtiğimiz günlerde bir de mükafat aldı. İstanbul Cerrahi Derneği'nin "Cerrahide Yeni Ufuklar" toplantısında, "Vajinal çıkarımlı bir port donör nefrektomi" isimli video sunumu, Prof. Dr. Berber başkanlığındaki ekibe birincilik ödülü getirdi.

Türkiye'de her 7 kişiden biri kronik böbrek hastası. Hastalık sinsice ilerleyip nihai aşamada ortaya çıktığından her 10 kişiden 9'u da hastalığının farkında bile olmuyor. 70 bin şahıs ise diyalize bağlı yaşamak zorunda ve bu sayı da hızla artıyor. Hiç ummadıkları bir anda böbreklerinin iflas ettiği gerçeğiyle sarsılan binlerce şahıs, hayata tutunabilmek için diyalize girse de, ne yazık ki bir süre sonra organ nakli kaçınılmaz oluyor.

Organ naklinde ülkemizde kadavradan bağış nihai derece az fakat canlı vericiden nakilde Türkiye Avrupa'nın çok daha ilerisinde. Organ nakli ameliyatlarında da, teknolojideki kafa döndürücü gelişmeye hekimlerin tecrübeleri de eklenince nihai senelerde dünya çapında sayılı başarılara imza atılıyor. O başarılardan birine geçtiğimiz günlerde bir yenisi daha eklendi.


İstanbul Cerrahi Derneği'nin geçtiğimiz günlerde düzenlediği "Cerrahide Yeni Ufuklar" toplantısında "Vajinal çıkarımlı bir port donör nefrektomi" isimli video sunumu, böbrek nakli ekibine birincilik ödülü getirdi. Hastanenin Genel Cerrahi Uzmanı ve Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Berber, “Yaklaşık 5 senedir senedir böbrek nakli yapıyoruz. Nakil ameliyatlarımızda tabi ki adamları diyalizden kurtarmaya, onların daha konforlu ve rahat bir yaşam yaşamasını sağlamaya çalışırken bir yandan da vericilerin yani böbreklerini sevdiklerini yaşama döndürmek için bağışlayanların da ameliyatını onlar açısından en konforlu şekilde gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Yaptıkları fedakarlığın sonrasında da onların hayatını en rahat şekilde geçirmesini amaçlıyoruz" söylüyor.

Bu kapsamda vericilerin ameliyatının tümü kapalı yöntemle yapılırken, bunun bazen 'bir port' denilen bir delikten bazen de vajenden çıkarılma şeklinde gerçekleştiriliyor. Böbrek nakli ekibine birincilik getiren mükafat de, işte dünyada sadece birkaç merkezde yapılan vajenden böbrek çıkarma işlemi oldu.

DOĞUM YAPMIŞ KADINLARDA UYGULANIYOR

Prof. Dr. Berber, vajenden böbrek çıkarılma işleminde hastanın göbeğinden sadece 2 santimlik kesi ile laparoskopik aletle içeri girildiğini, böbreğin de vajenden çıkarıldığını belirterek "Bu metot doğum yapmış olan kadınlarda uygulanabiliyor. Dünya üzerinde sadece birkaç merkezde yapılıyor. Literatüre baktığınızda bir iki olay görebiliyorsunuz" söylüyor.
Daha yeni yeni uygulanan ve çok ileri deneyim gerektiren bir ameliyat olan vajenden böbrek çıkarmada, hem laparoskopi bilmek hem de bunu ileri düzeyde yapabilecek kapasiteye sahip olmak gerekiyor. Normal ameliyattan yaklaşık 30 ila 45 dakika daha uzun süren bu yöntemin vericiye nihai derece fazla avantajı bulunuyor.
Normal standart kapalı ameliyatta böbreği çıkarmak için kasık bölgesinden 5-6 santimlik kesi yapmak gerekirken, bu ameliyatta böbrek vajenden çıkarıldığı için hastanın karın duvarında, göbekteki delikten diğer hiçbir kesi izi olmuyor. Üstelik yaklaşık 6 ay içinde izden yapıt kalmıyor ve dolayısıyla ameliyat izi hiçbir şekilde belli olmuyor. Organ bağışçısı, günlük yaşantısına bir iki güne kalmadan dönebiliyor.
Editör: TE Bilişim