Çikolata, cips, hazır kurabiye gibi en çok tercih edilen gıdalarda bulunan trans yağ asitlerinin, kolesterol değerlerini olumsuz yönde etkilediği, kalp krizi ve felç gibi hastalıkları tetiklediğini vurgulayan uzmanlar, tüketicilere ciddi uyarılarda bulundu.

İHA'dan alınan bilgilere göre, Günümüzde sağlıksız beslenmenin başında gelen çikolata, cips, hazır kurabiye, bisküvi gibi gıdaların kalp krizi, felç, damar tıkanıklığı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı belirtildi.

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Dr. Mahya Sultan Tosun, trans yağların günümüzde birçok gıdada kullanıldığını belirterek, “Özellikle çocukların tükettiği kraker, cips, patates kızartması, hazır kurabiye, kekler, bisküvi, çikolata ile poğaçalar da bu yağlar bulunmaktadır” diyerek aileleri uyardı.


Marketler trans yağlı ürünlerle dolu

Trans yağ asitlerinin çok eski çağlardan beri insan beslenmesinde yer aldığını belirten Dr. Tosun, “Endüstriyel olarak üretilen trans yağ asit içerikli yağla, hidrojenize edilmemiş yağlara kıyasla, oda sıcaklığında katı ve saklanabilir yapıda olup gıda imalatında bazı teknik avantajlara ve daha uzun raf ömrüne imkan sağlar. Bu yağlar, kraker, mayonez, milföy hamuru, pizza, gofret ve benzeri birçok ürünün üretiminde ve derin yağda kızartılmış fast-food tipi gıdaların hazırlanmasında kullanılmaktadır" dedi.

Ürün etiketlerini inceleyin

Trans yağların özellikle çocukların çok tükettiği hazır gıdalarda kullanılması sebebiyle aileleri uyararak, "Annenin diyeti anne sütündeki trans yağ asit miktarını etkilemektedir. Annenin kısmi hidrojenize edilmiş yağları yüksek oranda tüketmesi anne sütündeki trans yağ asit oranını artırırken, annenin Akdeniz diyeti ile beslenmesi bu oranı oldukça azaltmaktadır. Eğer ürün etiketinde yüzde 100 bitkisel yağ ya da saf tereyağı yazıyorsa bu ürünün tercih edilmesi gerekmektedir.”

Editör: TE Bilişim