Gözlerin normalde paralel olması gerekirken doğrultusunun bozulmasıyla şaşılığın ortaya çıktığını dile getiren Prof. Dr. Özkan, bu hastalığın bazı kırma kusurlarına ya da genetik sebeplere bağlı olabileceğini belirterek, sinir felçlerinin yanı sıra kas rahatsızlıklarının da habercisi olabileceğini söyledi.

Aileler tarafından hafifi alınan şaşılık hakkında bilgi veren Prof. Dr. Özkan, “Şaşılık, ailesel yatkınlık ve bazı kırma kusurlarına bağlı olabileceği gibi görmeyi bozan ciddi bir göz hastalığının, sinir felçlerinin veya bazı kas hastalıklarının bulgusu olabilir. Örneğin retinoblastom adlı bir göz içi tümörünün ikinci en sık belirtisi şaşılıktır. Bazen kafa içindeki bir kitlenin ilk belirtisi şaşılık olabilir. Dolayısıyla şaşılığı olan bireylerin göz dışında yaşamsal bazı sorunları da olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle gözünde kayma olan bir kişi mutlaka göz hekimi tarafından değerlendirilmelidir."ifadelerini kullandı.

Bebeklik dönemindeki şaşılığın normal olduğu yönündeki yanlış anlayışın bazı hekimlerce de benimsendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Özkan, “Şaşılık görüldüğünde damlalı muayene ile bebeğin göz bebekleri genişletilerek tam bir göz muayenesi yapılmalıdır. Çünkü yaş ilerledikçe tedavi de zorlaşacaktır. Şaşılık tipine göre tedavi çeşitlerinin de farklılaşmaktadır. Bazı durumlarda yalnızca gözlükle tedavi edilirken, kimi türlerde ise botoks veya cerrahi yöntemlerin kullanılması gerekir” dedi.  
Editör: TE Bilişim