İnsanların bir kısmı bahar mevsimindeki değişikliğinden etkilenmezken, birçoğunda farklı alerjik belirtiler ortaya çıkabiliyor. Bu belirtilerin ortaya çıkmasında genetik yapının da etkisi olduğunu belirten Emsey Hospital’dan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdullah Ceylan, mevsimsel alerjinin çocuklar üzerindeki etkilerini anlattı:

EN ÖNEMLİ ALERJENLER

Alerji veya çok duyarlılık, zararlı olmayan bazı maddelere karşı vücudun beklenmeyen ve abartılı bir bağışıklık sistemi (immün sistem) cevabıdır. Farklı immünolojik yollarla, aşırı duyarlılık reaksiyonları ortaya çıkar. Deri, solunum sistemi, sindirim sistemi (besin alerjisi), göz ve burun alerjiden en fazla etkilenen organlardır. Alerjiye sebep olan etkenler çok farklı olup, alerjenler olarak bilinirler. Alerjik olaylarda karşılaşılan önemli alerjenler şunlardır: Polenler, ilaçlar, kimyasal maddeler, ev tozları, küf mantarları, hayvan tüyleri…

Maske ve gözlük takın!

- Mevsimsel alerjik rinitten korunmak için alınacak çeşitli önlemler vardır.
- Polen mevsiminde, evlerin pencereleri kapalı tutulmalıdır. Maske ve gözlük takılmalıdır. Hepa filtreli hava temizleyiciler kullanılmalıdır.
- Evlerde havanın nemi kontrol edilmelidir.
- Yünlü battaniyelerin yerine sentetik olanlar tercih edilmelidir. Evlerde hayvan ve çiçek bulundurulmamalıdır. Ceket ve şapka gibi giysiler daha çok yıkanmalı ve içeride kurutulmalıdır.

Sürekli burnunu siliyorsa!

Çocukların bir kısmındaki klinik bulgular, bütün yıl devam eder. Bir mevsimlik kısa süre devam eden alerjilerde görülen belirtiler şunlardır: Burun akıntısı, hapşırmanın artması, burun tıkanıklığı ve kaşıntısı. Çocuklar kaşıntılarına engel olmak için burunlarını devamlı olarak silerler.
Editör: TE Bilişim