"7-14 Şubat Dünya Doğumsal Kalp Hastalıkları Farkındalık Haftası" nedeniyle Türk Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Nazmi Narin,doğumsal kalp hastalığıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Her yıl 12 bin bebekte doğumsal kalp rahatsızlıklarının meydana geldiğine değinen Narin,""Doğuştan kalp hastalıklarının daha az ciddi olanları ise çocukluk yıllarında ya da yetişkinlikte bile teşhis edilebiliyor. Bu hastalıkla doğan bebeklerin yüzde 50'den fazlası yaşamları boyunca en az bir kez cerrahi operasyonla karşı karşıya kalıyor, ameliyat öncesi ve sonrasında alt solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olabilen RSV enfeksiyonu ve zatürre gibi ciddi sonuçlara yol açabilecek ek riskler de taşıyorlar."şeklinde konuştu.

Narin,en yaygın görülen doğumsal kalp hastalığının,kanın kalpten geçmesini engelleyen akış problemi olarak görüldüğünü belirterek,"Doğuştan kalp hastalığı olan bazı bebekler daha hızlı nefes alır, yemek yerken ya da uyurken terlerler. Doktor muayenesi sırasında kalplerinde üfürüm denilen sesler duyulur. Bu bebeklerde beslenme sorunları olabilir ve kalp hastalığı olmayan bir bebek kadar hızlı kilo alamayabilirler. Doğuştan kalp hastalığının diğer sonuçlarını; kalp yetmezliği, pulmoner hipertansiyon, büyüme ve gelişme geriliği olarak sıralayabiliriz."diye ifade etti.

Kalp hastalıklarının önemli olduğunu vurgulayan Narin,ailelerin bu konuda bilinçli davranmasını ve çocuklarını dikkatlice izlemeleri gerektiğini belirtti. 
Editör: TE Bilişim