Yaşlılarda kalça bölgesi kırıklarının giderek arttığını ve bunun bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erol Göktürk kırıkların 65-70 yaşlarından sonra arttığını söyledi.

ABD'de her yıl yaklaşık 300 bin kalça kırığı vakası ile karşılaşıldığını aktaran Göktürk, "2050 yılına yaklaşırken dünyada her yıl 6 milyon kişide kalça bölgesi kırığı görüleceği öngörülmektedir. Yaşlı insanlarda görülen kalça kırıklarında kemik erimesi önemli bir nedendir. Ancak yaşlılarda görmenin azalması, denge sorunları, hareket ve yürüme güçlüğü, genel sağlık sorunlarının daha fazla olması gibi nedenlerle düşmenin daha fazla görülebildiği unutulmamalıdır" dedi.

Kemik erimesi (osteoporoz) ve kalça kırıklarının menopoz sonrası kadınlarda daha yaygın olduğunu anımsatan Göktürk, yaş ilerledikçe kırıkların hayati tehdit yarattığına vurgu yaptı.

HAREKET KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİR

Sağlam kemikler için hareketin önemli olduğunu kaydeden Göktürk, "Yaşlılarda görülen kalça kırıkları genellikle basit düşmeler sonucu oluşur. Hastalar düşme riskini azaltmak için evden çıkmak istemezler. Ancak bu yapılan en büyük hatalardan birisidir. Hareketsizlik kemiği zayıflatır ve kırık riskini artırır" ifadelerini kullandı.

Göktürk, kemik erimesinin önlenmesindeki en iyi yöntemin düzenli spor yapmak olduğuna değinerek, yaşlılık döneminde spor yaparken aşırıya gidilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Editör: TE Bilişim