Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, ABD ve İngiltere dışında uygulanmayan bir çalışmaya imza atıldı. Çalışmayla çocuklardaki bazı kan hastalıklarının gen tedavisiyle iyileşmesi hedeflendi. EÜ Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kaan Kavaklı, çalışma kapsamında hemofili hastası çocuklarda yapılan klinik ilaç denemesinden olumlu yanıt alındığını bildirdi. Hastalar tedaviye olumlu yanıt verdi Sağlık Bakanlığı'ndan 2 yıl önce "İyi Klinik Uygulamalar Uyum Belgesi alarak FAZ 1" aşamasında uluslararası klinik ilaç denemeleri yapabilen tek üniversite hastanesi unvanına sahip olduklarını kaydeden Prof. Dr. Kavaklı, kan hastalıkları alanında yüksek teknoloji ürünü ilaçları 25-30 gönüllü çocuk ve ebeveyn katılımıyla denediklerini ve olumlu yanıt aldıklarını anlattı.

Tedavi, çocukların hayat kalitesini yükseltiyor

Klinik ilaç denemelerinin tamamen iyileşmeyi sağlamadığını ancak ilaç kullanımını azalttığını ve hemofili hastası çocukların hayat kalitesini yükselttiğini dile getiren Prof. Dr. Kavaklı, doğumsal kan hastalıklarının ancak "gen tedavisi" ile tamamen iyileşebileceğini belirtti. Gen tedavisi için yeterli uzman ekibe sahip olduklarını anlatan Prof. Dr. Kavaklı, ABD ve İngiltere'deki gen tedavi merkezleriyle ortak proje yürüttüklerini kaydetti.

4 çocuk ABD'ye gönderilecek

Gen tedavisinin önce ABD ve İngiltere'de başladığını anlatan Prof. Dr. Kavaklı, "Bizim hastalarımız da ABD'ye gidecek. Hastalarımızın Sağlık Bakanlığı izin ile vize işlemleri devam ediyor. Tedavinin ardından Ege Üniversitesi olarak izleme yapacağız. Bir sonraki aşamada gen tedavisini burada yapacak duruma geleceğiz. Bu, çok yeni bir çalışma. Biz gen tedavisi için materyali istedik, çünkü yapacak durumdayız. Ancak henüz ilacın yurt dışına verilmiyor. İlk etapta tabip yapacağız sonra biz uygulayacağız. Bu aşama 1-2 yılı bulacak” diye konuştu.
 
Editör: TE Bilişim