Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Abalı, her ne kadar genetik bir hastalık olsa da, belirli kurallara uyulduğu takdirde kanserden yüzde 50 gibi yüksek bir oranda korunabileceğimize dikkat çekerek, "Bunun için de öncelikle en başta sigara olmak üzere, alkol, sağlıksız beslenme, hareketsiz hayat sürme gibi hatalı alışkanlıklardan vazgeçmeli. Ayrıca, hekimlerin önerdikleri tetkikleri de düzenli yaptırmak aynı şekilde yaşamsal ehemmiyet taşıyor" dedi.

KANSER OLMAMAK İÇİN KABUKLARIYLA TÜKETİN!

Kanserin, dünyada ve ülkemizde en sık rastlanan 2. ölüm sebebi ve görülme sıklığının da gün geçtikçe arttığına dikkat çeken Prof.Dr. Abalı, genetik bir hastalık olan kanserin, bir diğer deyişle DNA'mızda başladığını belirtti. Prof. Dr. Abalı, DNA'mızda mutasyon denilen bir hasarın ortaya çıktığını, mutasyonları ya ebeveynlerimizden miras olarak devraldığımızı ya da daha sonra çevresel etkenler nedeniyle sonradan edindiğimizi söyledi. Prof. Dr. Abalı şunları söyledi:

'ÖNCE VÜCUDUMUZ ONARMAYA ÇALIŞIYOR'

"Bu hücreler vücudumuz tarafından evvel onarılmaya çalışılıyor. Tamir edilemezse veya mutasyon çok tehlikeliyse bu hücreler 'apoptozis' denilen bir cin nitelik denetim sistemi tarafından temizleniyor. Kanserli hücre bu denetim mekanizmasından kaçarsa bu sefer bağışıklık sistemimiz devreye giriyor ve bu hücreler yok ediliyor. Ancak bu mekanizmalardan kaçan hücreler seneler içinde yeni mutasyonların da desteğiyle ur oluşturarak hastalık haline gelebiliyor."

BU ÜRÜNLER KANSER SAÇIYOR

'YAŞAM ALIŞKANLIKLARINIZA DİKKAT EDİN'

Prof. Dr. Abalı, kanserden korunmanın formülünü de şöyle anlattı: "Sigara içmeyin. Sigara içilen ortamlardan da ırak durun. Alkol almayın ya da çok azaltın. Günde 5 porsiyon sebze-meyve tüketin. Tuz, al et, kızartma ve ızgarayı olası olduğunca kısıtlayın. Egzersiz yapın. Örneğin haftada 150 dakika tempolu yürüyüş yeterlidir. Güneşin çok yoğun olduğu saatlerde ışınlara maruz kalmayın, güneşten mutlaka korunun. Bunun için büyük bir şapka, koruyucu kremler, kalın giysiler kullanabilirsiniz. Kanserojen virüslere karşı dikkatli olun. HPV, HIV, Hepatit B ilk sırada akla gelenler. HPV ve Hepatit B virüsü için aşılamak olası. Bu konuda doktorunuzdan görüş alın."

'DÜZENLİ OLARAK TETKİKLERİNİZİ YAPTIRIN'

Prof. Dr. Abalı kanserden korunmak ve erken teşhis için şu tetkiklerin yapılmasını önerdi: "20 yaşından sonra her sene ten, ağız-boğaz, lenf nodları, testis ile yumurtalıklar iç detaylı bir muayene. Kadınlarda 21 yaşından sonra 3-5 senede bir jinekolojik muayene ve smear testi, 40 yaşından sonra 1 ya da 2 senede bir mamografi ve meme muayenesi. Erkeklerde 45 yaşından sonra rektal muayene ve PSA testi. 50 yaşında sonra her iki cinsiyette 10 senede bir kolonoskopi veya yıllık gaytada saklı kan ve 5 senede bir felksibl sigmoidoskopi. (BT ile yapılan sanal kolonoskopi 5 senede bir alternatif olarak yapılabilir). 30 seneden fazla süre günde 1 paket ve fazlası sigara içmiş 55 yaşın üzerindeki kişilerde 3 sene üst üste düşük doz akciğer bilgisayarlı tomografisi."
 
Editör: TE Bilişim