Genellikle ötelenen ve yaşamın bir parçası gibi görülen fobilerden terapilerle kurtulmanın mümkün olduğunu belirten Psikolog Gülşah Sam Orhan, fobilerin bazen hayatı kabusa çevirdiğini söylüyor.
Fobilerin uçak, yükseklik, kapalı mekân, böcek gibi korkularla sınırlı kalmadığını belirten Orhan, palyaço, kel insanlar, kırışıklık, domates, hatta kendi vücudundan korkma gibi fobilerin de olduğunu ifade ediyor.

SEBEP KÖTÜ ANILAR

Fobilerin bilinçaltına kaydedilen kötü hatıralardan kaynaklandığını dile getiren Orhan, fobi terapisi hakkında şunları söylüyor: “Seanslarımız sırasında danışanlarımızın bilinçaltlarına iniyoruz ve korkunun ilk oluştuğu noktayı kendisine anlattırıyoruz. Uçak ve asansör korkusu gibi korkularda genellikle ulaştığımız noktalar kişinin 0-6 yaş döneminde belleğine kaydedip unuttuğu bir takım bilgiler oluyor. Örneğin uçağa bindiğinde panik atak geçiren bir danışanın bilinçaltına indiğimizde; 3 yaşında iken gökyüzünde uçan bir jetin bıraktığı izlere bakan bir yakınının, (bak izler şeytana dönüştü gelip seni alacak) demesiyle beraber, danışanın gökyüzü ve uçağa karşı direnç gösterdiği tespit edildi. Bu kayıt bilinçaltından temizlendiğinde danışan rahatlıkla uçağa binmeye başladı.”


BİLİNÇALTI TEMİZLİĞİ İLE TERAPİ

Korku terapileri ile danışanlara, bilinçaltı temizliği yaptıklarını ve bu şekilde insanların korkularıyla yüzleştiğini ve sorundan kurtulduğunu kaydeden Orhan, kendilerine çok ilginç fobi şikayetiyle başvuranlar olduğunu belirtiyor.


"90'LI YILLARIN ÇOCUKLARINDA PALYAÇO KORKUSU VAR"

1990’lı yıllarda çocuk olan çok sayıda kişinin “koulrofobi” denilen palyaço korkusuna sahip olduğunun belirlendiğini ifade eden Orhan, “O yıllarda Stephen King’in İT(O) romanından uyarlanan çocukları öldüren palyaço filmi bu yaş grubu bireylerinin zihninde kötü tesirlere sebep oldu. Rhytifobi adı verilen ‘kırışıklık’ fobisi ise bugün pek çok kadının büyük korkusu haline gelmiştir. Kel insanlardan korkma, domates, hatta kendi vücudundan korkma gibi fobiler bile var” diyor.
Editör: TE Bilişim