Uzmanlardan ödemlerden kurtulmak için çok önemli bir açıklama geldi. Böbrek ve karaciğer hastalıklarının bulunduğu kronik rahatsızlıklara sahip kişilerde menopoz, fazla kilo alımı gibi durumlarında ödeme yol açtığının altını çizen uzmanlar 3 beyazdan biri olan ve zaarrları her daim dile getirilen tuzdan uzak durulması gerektiğinin altını çizdi. 

Belirli hastalıklar ya da tükettiğimiz gıdaların etkisiyle oluşan ödemde kurtulmak için sağlıklı beslenme kriterlerine de dikkat etmek gerekiyor. Ciddi hastalıkların ödemin oluşmasında etkili olabileceğini söyleyen Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, basit yöntemler ile ödemden kurtulmanın mümkün dolduğunu söyledi.


Bu hastalıklar ödem yapıyor

Böbrek, karaciğer hastalıklarının, kalp-damar sorunlarının, hormonal hastalıkların ödeme yol açabileceğini dile getiren Enç, “Regl dönemi, menopoz, fazla kilo, az su tüketimi, fazla karbonhidrat tüketimi, bol tuzlu diyetler ödeme yol açabilir. Ayrıca magnezyum eksikliği / B6 vitamin eksikliği ve tansiyon dengesizliği de bu soruna yol açan etkenler arasında yer alıyor” dedi.


Bol su tüketin

Günlük tüketilen su miktarının da ödem yapmak etkili olduğunu vurgulayan Enç, “Ödemin en erken belirtileri, göz kapaklarında, el, ayak ve ayak bileklerinde şişmeyle meydana gelmesidir. Ödem ile birlikte kilo artışı da tipik bir bulgudur. Ödemin tedavisi özellikle nedene yönelik olmalıdır. Eğer hastalığa bağlı bir ödem söz konusu değilse, ilaç kullanmadan bazı tedbirlerle ödemlerinizden kurtulabilirsiniz" diye konuştu.


Tuzdan uzak durun

Ödemden kurtulmak için önerilerde bulunan Enç, özellikle tuz yönünden zengin besinlerden uzak durulması gerektiğini belirterek şunları söyledi:
“Hazır gıdalar, et suyu tabletleri, turşular, konserveler tuz yönünden zengin besinlerdir. Bu sebeple bu besinlerin tüketimde dikkatli olunmalıdır. Yemeklerinizi pişirirken az tuz ile edin ve tuzdan çok baharat kullanın. Şeker tüketiminize dikkat edin. Çünkü şekerin sindirilmesinde çok miktarda su gerekir ve vücut suyu tutar. Tüketilen şeker miktarının azalmasıyla ödem sorunu da azalacaktır. Her hangi bir sağlık sorununuz yoksa gün içinde ödem atımını hızlandıran biberiye, ısırgan otu, kiraz sapı ve funda yaprağı gibi bitkilerin çaylarından faydalanabilirsiniz.”


Günde ortalama 8 saat uyuyun

Probiyotik yoğurt veya kefir tüketmenin de ödem oluşumunu engellediğini belirten Enç, “Uykunun da ödem oluşumunda katkısı vardır. Yetersiz yani az uyumak ödem sorununun ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir. Bu nedenle günde ortalama 7-8 saat uyumaya dikkat etmenizde fayda var. Karbonhidrat içeren besinler yerine kompleks karbonhidrat içeren besinler tüketmenizde yarar var” diye konuştu.
Editör: TE Bilişim