Osteoporoz hastalığı sinsi ilerleyen ve vücut sağlığına zarar veren bir hastalık türü.Hafif çarpmalar ve düşmeler sonucunda oluşan küçük kırıklar kemiklere zarar veriyor.Osteoporoz hastalığı aileden genetik olarak da kişiye geçebiliyor.Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Uzman Dr. Selkin Yılmaz Muluk,Osteoporoz hastalığı hakkında bilgiler verdi.

"Bazı ilaçların yan etkisi olarak görülebilir"
Doktor Selkin Yılmaz Muluk,"başka hastalıklara bağlı veya bazı ilaçların yan etkisi olarak da osteoporoz görülmektedir. Osteoporozunuzun olup olmadığını, varsa hangi nedene bağlı olduğunu öğrenmek için mutlaka bir hekime başvurmanız gerekmektedir."Özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde süt ve sütlü gıdalardan zengin beslenenlerde osteoporoz riski azdır. Büyüme sırasında yeterli kalsiyum alınmazsa kemik yapımı doruk noktasına ulaşamaz. Özellikle 20 yaşına kadar olan dönem çok önemlidir, kemik kütlesinin en yüksek seviyeye ulaşması 20 yaş civarlarında olur, o döneme kadar kalsiyum alımı çok değerlidir"ifadelerini kullandı.

D vitamini alımının da önemli olduğunu belirten Dr. Muluk, "Güneşe maruz kalmalısınız. Çünkü vücuda gerekli olan D vitamininin bir bölümü gıdalarla alınırken, bir bölümü de sizin kendi cildinizde üretilmektedir ancak bunun için cildinizin güneş görmesi gerekmektedir. Ayrıca aşırı kahve ve tuz tüketmemelisiniz. Osteoporoz için diyet, güneş alma, egzersizler çok önemlidir" şekilinde konuştu.

Osteoporoz tanısı konulduktan sonra yapılması gerekenlerle ilgili bilgiler de veren Dr. Muluk, "Kalsiyumdan zengin gıdalar tüketilmeli, aşırı kahve, tuz ve sigara kullanımından kaçınılmalıdır. Güneş ışınlarından faydalanılmalıdır. Düşmemeye, ağır yük taşımamaya dikkat edilmeli, evde ayaklara takılabilecek kablo, halı gibi cisimler yerden kaldırılmalı, banyo zemini ıslak olmamalı, sık düşmeler ve denge sorunu varsa mutlaka uygun görülen bastonlar kullanılmalıdır" diye ifade etti. 
Editör: TE Bilişim