Mersin’de yaşayan ve 140 kiloya kadar çıkan 28 yaşındaki Candan Durmuş, 6 ayda 40 kilo verdi. Bel fıtığı da bulunan ve artık yürüyemez hale gelen Durmuş, tüp mide ameliyatı sonrası verdiği kiloların ardından normal yaşama dönebildi. Durmuş, "Kendimi o kadar çaresiz, o kadar çirkin, işe yaramaz hissediyordum. Şimdi o kadar mutluyum ki her şeyi yapabiliyorum" dedi.
Hamilelik ile birlikte kilo almaya başlayan Candan Durmuş, doğumdan sonra da hızla kilo almayı sürdürdü. Kilosu 140 kiloya kadar çıkan Durmuş, fazla kilolarından dolayı dışarı çıkamaz ve yürüyemez hale geldi. Bunun üzerine tedavi olmaya karar veren Durmuş, sorununa çareyi Adana’da buldu. Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi’nde tüp mide ameliyatı olduktan sonra hayatı değişen Durmuş, ilk evlendiğinde de kilosunun olduğunu ancak hiç 100 kiloyu geçmediğini söyledi. Hamilelik döneminde kilo almaya başladığını belirten Durmuş, "120 kilo ile hamile kaldım. Daha sonra doğum yaptığımda 125 kiloydum. Doğumdan sonra birden 15 kilo aldım. Doğum kadın doktorum bana ‘Bu kilo ile doğum yapamazsın, çok riskli, tehlikeli olabilir’ demişti. Ben buna rağmen doğuma girmiştim. Çocuğum da ben de sağlıklıyım. Doğumdan sonra sürekli yeme isteği oluyordu. Karnım tıka basa dolu olsa bile hale yeme isteği duyuyordum. Hiç kendimi kontrol edemiyordum. Gitgide yürümem zorlaştı, çocuğuma bakamaz oldum, mağazaya gidiyorum kendime kıyafet bulamıyordum. Kendimi o kadar çaresiz, o kadar çirkin, işe yaramaz hissediyordum" diye konuştu.
"ÖLÜMÜ GÖZE ALDIM"
Daha fazla bu duruma dayanamadığını ve araştırma yaptığını kaydeden Durmuş, "Adana’da ameliyat olan arkadaşları buldum, onlarla konuştum. Bana risklerin olduğunu, sakat kalma olasılığı olduğunu, ölüm olduğunu söylediler. Ben yine de göze aldım. Gittim doktoru buldum, doktorumla konuştum Atilla Akova. Ona da teşekkür ediyorum. Testler yaptılar. Vücut endeksim 45’i bulduğu için obezitenin de üstünde ölümcül bir obez olduğum için 3 aydan sonra tüp mide ameliyatı geçirdim. Ameliyata girdiğimde 140 kiloydum. 6 ay geçti şu an 100 kiloyum. Daha kilo vermeye devam edeceğim. Şu an o kadar sağlıklıyım ki ne bel fıtığım zorluyor, ne bir hareketlerimde kısıtlama var, çok güzel evimin işini yapabiliyorum, yürüyebiliyorum, sosyal hayatım oldu, dışarı çıkabiliyorum, çocuğumu alıp parka götürebiliyorum. O kadar mutluyum ki yani benim gibi olanlar, obez hastaları kesinlikle yani bunları araştırsınlar. Kilolu olduğum halde her gün ölmektense bu riskleri alsınlar. Hayata şu an daha pozitif bakıyorum" şeklinde konuştu.
"BEN YÜRÜYEMİYORDUM"
Özellikle çok kiloluyken bel fıtığının kendisini çok zorladığının altını çizen Durmuş, "Doktor ’zayıflamazsan daha da hiç yerinden kalkamayacaksın’ dedi. Ben yürüyemiyordum. Bana ilaç veriyordu ama verdiği ilaçlar benim işime yaramıyordu. Çünkü ağrılarım geçmiyor. Birden kilo aldığım için kemiklerim kaldırmıyor, yürüyemiyordum. Hedefim 65 ile 70 kiloya düşmek. Boyum 1.75. Doktorum ‘65’e kadar düşebilirsin’ dedi, ‘çünkü sende o azim var’ dedi. Zaten şu an azıcık yiyorum. 2 lokma yesem bile doyuyorum. Yürüyüş filan yaptığım için şu an daha iyiyim. Eskiden 3 dürüm tantuni yiyordum. Ya da sabahları canım tost istiyordu 5 tane 6 tane tost yiyebiliyordum. Şu anda tostun yarısını yiyebiliyorum. Yine her şey yiyebiliyorum ancak fazlasını yiyemiyorum" ifadelerini kullandı.
Kaynak: iha