Türkiye'de kronik böbrek rahatsızlığı olan birey sayısı günden güne artış gösteriyor.Türk Nefroloji Derneği'nin araştırmaları sonucunda her 7 kişiden birinin kronik böbrek rahatsızlığı olduğu gözlemlendi.Türk Nefroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Turgay Arınsoy,kronik böbrek rahatsızlığının çok tehlikeli olduğunu vurgulayarak,“Kronik böbrek hastalığı ülkemiz için çok fazla ciddi bir ölüm nedenidir. Ancak bu hastalıkla ilgili farkındalık çok fazla düşük seviyelerde. Oldukça sinsi ilerleyen bir hastalık olan kronik böbrek hastalığı nihayet aşamaya kadar belirti vermediği için pek çok fazla hasta ileri evrede tanı alabiliyor.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Arınsoy,obezitenin büyük tehdit olduğuna değinerek, “Diyabet, sançı kesiciler, obezite ve hipertansiyon önemli risk faktörleri arasında sayılabilir. Kişi obez ise kronik böbrek yetmezliği oluşma riski çok fazla daha fazladır.Ülkemizde bilinçsiz kullanılan sançı kesiciler böbrek sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Pek çok fazla hastada böbrek hasarının gelişmesinin en önemli sebebi sançı kesici kullanımı oluşturuyor” diye konuştu.

Uzmanlar böbrek hastalıklarına karşı korunmanın en büyük silahı olarak Akdeniz Diyetini gösterdi.Böbrek için en sağlıklı diyet Akdeniz tipi beslenme tarzı olduğunu belirten uzmanlar,liften zengin sebze ve meyvenin ağırlıkta olduğu, tuzlu ve şekerli gıdaları dışlayan, zeytinyağı ve balık ağırlıklı bir diyet sadece böbrek hastalığından değil tüm kalp ve damar sistemini, sindirim sistemini koru ve kanser riskini azalttığını ifade etti. 
Editör: TE Bilişim