Ülkede kanser hastalığı üzerine araştırmalarıyla bilinen yardım kuruluşu Cancer Research UK, 65 yaş üstü kişilerde ten kanseri vakalarının kaygı verici biçimde arttığına ilgi topladı . BBC'nin yaptığı habere göre Cancer Research UK, bilhassa 40 sene evvel tatile çıkan insanların kendilerini güneşten koruma hususunda bilinçli olmadıklarını vurguladı. İngiltere'de açıklanan nihayet veriler, her sene 65 yaşın üstündeki 5,700 kişiye ten kanseri teşhisi konduğunu gösteriyor. Oysa 1970'li yılların ortasında bu sayı 600 civarındaydı.

65 YAŞ VE ÜSTÜNDE ARTIŞ
Deri kanseri bilhassa güneş altında koruyucu kullanarak ya da ten kapatılarak, güneş yanıklarını önlemek yoluyla çoğu vakit engellenebiliyor. İngiltere'de her sene 13 bin 300 kişiye en tehlikeli ten kanseri türü olan malin melanom teşhisi konuyor. Hastalık dolayısıyla her sene 2 bin 100 şahıs yaşamını kaybediyor. Rakamlar her yaş grubunda artarken, bilhassa 65 yaş üstündeki hızlı yükselme önem arz ediyor .
Sue Deans, 69 yaşında üç çocuk annesi. İlk olarak 2000 senesinde kendisine kanser teşhisi konmuş. 2007 senesinde tekrardan hastalığa yakalanmış. Deans "Benim dönemimde paket tatiller ucuzladı, neredeyse her sene yurtdışında bir yere gidebiliyorduk. Ama o zamanlar güneşin zararı ve ten kanseri hakkında pek fikrimiz yoktu. Güneşte yatmayı çok fazla severdim fakat yıllarca güneş yanığından sıkıntı çektim" diyor. Deri kanseri erken teşhis edilen Deans, başarılı bir ameliyatla hastalıktan kurtulduğunu ancak tedbiri elden bırakmadığını belirtiyor.

EVDE DE RİSK VAR
Cancer Research UK'den Profesör Richard Marais, malin melanom teşhisindeki artışların kaygı verici olduğunu diyor : "Melanomun tüm yaş gruplarında bu derece sürat ile artması gerçekten kaygı verici. İnsanların ciltlerindeki değişimi takip etmesi ve benlerinde ya da derilerinde farklılık gözlemledikleri değişimler için tıbbi operasyon seçeneğini değerlendirmeleri lazım geliyor . Melanom genellikle erkeklerin sırtlarında ve kadınların bacaklarında rastlanan bir hastalık. Ama vücusun her bölgesinde yükselebilir ." Araştırmalar, her sene ya da iki senede bir ciltte güneş yanığı oluşmasının malin melanoma yakalanma riskisini artırdığını gösteriyor.
Cancer Research UK'in sıhhat veri (bilgi) edinme bölümü başkanı Dr. Julie Sharp da evde de tatildeymiş gibi güneşten etkilenilebileceğini belirtiyor ve ekliyor: " Bu sebepten ötürü gölgede kalmayı, tişört giymeyi, şapka takmayı ve düzenli olarak en az 15 faktörlü güneş koruyucu kremi kullanmayı ihmal etmeyin." 
Editör: TE Bilişim