Özgönül, karaciğer dostu olarak önde gelen enginarın, içerdiği vitamin, mineral yoğunluğu ve anti toksin özelliği ile birden fazla hastalıkta gıda desteği olarak kullanıldığını da belirtti . Özgönül, “Enginar aynı dönemde mide ve sindirim sistemi dezenfektanı olarak da bilinmektedir. Üstelik kalp hastalıklarında, romatizma ve gut da, safra kesesi ve karaciğer rahatsızlıklarında faydalıdır. Enginar yemeği icra ederken sadece taban bölümü değil, yapraklarının da pişirilip dip parcasının sıyrılarak yenmesi tavsiye edilir.” ifadelerini kullandı.Demir deposu olarak önde gelen ıspanağın A, B, C ve E vitaminlerinden, magnezyum, fosfor, iyot mineralleri ve protein açısından zengin bir sebze olduğunu ifade eden Özgönül, “ Bu sebepten ötürü vücudun direncini arttırır, özellikle bahar aylarında nükseden hastalıklara karşı vücudu korur. Kemik ve dişleri de güçlendirir. Diş çürümelerine karşı koruyucudur. Bütün bu faydalarının beraberinde ıspanak gut hastalarına, eklem iltihabı olanlara, böbrek taşı şikayeti olanlara tavsiye edilmez.” olacak şekilde açıkladı .
Taze fasulye tüketin
Taze fasulyenin özellikle mevsiminde haftada 2 kez , tüketilmesinin önerildiğini hatırlatan Özgönül, şu şekilde devam etti: “Kalorisi düşük, yağ bakımından fakir bir sebze olsa da bol lifli yapısı nedeni ile diğer gıdaların sindirimine yardımcı olduğu ve sindirim sisteminin daha rahat çalışmasını sağladığı için bunun yanı sıra uygunsuz kolesterolün bağırsaktan emilimini engellediği için yararlı bir yiyecektir. Biberiyede bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde, mide ülserinde, hazımsızlık ve sindirim sisteminin yavaş çalıştığı kabızlık gibi durumlarda, migren tipi baş ağrılarında faydalı olabilir. Hatta biberiye yağı kas ve eklem ağrılarını hafifletmekte kullanılabilir.”
Editör: TE Bilişim