ORDU Tabipler Odası Başkanı Yrd.Doç.Dr. Özgür Enginyurt, tekstil sanayinde kumaş boyamasında kimyasal madde kullanılan malzemelerden uzak durulması gerektiğini söyledi. Yrd.Doç.Dr. Enginyurt, "Bu maddeler ile temas sonrası hormonal dengesizlik, böbrek, karaciğer ve testis rahatsızlıkları görülebilir. Aynı zamanda göğüs kanserine neden olduğu da bilinmektedir. Ucuza satılan ürünlerden uzak durunuz" dedi.
Ordu Tabipler Odası Başkanı Yrd.Doç.Dr. Özgür Enginyurt, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na ait antrepodan çalınan 33 bin zehirli madde içeren ayakkabılardan 19 bin adedine ulaşıldığı ve imha edildiğini hatırlatarak halktın zehirli ayakkabılar ile 'Azo boyar' ve 'Ftalat' adlı kimyasal madde kullanılarak ucuza satılan maddelerden uzak durmalarını istedi.
Yurt dışında özellikle Çin'de ucuza üretebilmek adına ayakkabılarda, tekstil ürünlerinde, kozmetik ve kırtasiye ürünlerinde 'Azo boyar' ile 'Ftalat' adlı maddenin kullanıldığına dikkat çeken Yrd.Doç.Dr. Özgür Enginyurt, şöyle dedi:
"Azo boyar maddeler kanserojen maddelerdir. Sağlık Bakanlığı tarafından deri, tekstil ve hazır giyim ürünlerinde kullanımı 1994 yılından bu yana yasaklanmıştır. Bu maddeler sentetik organik boya maddeleridir. Dünyada boya ihtiyacının büyük kısmı bu maddeler ile karşılanmaktadır. Bunun nedeni sentezinin kolay olması ve ucuza mal edilmeleridir. Bu madde cilt yolu ile emilmekte ve vücutta kanserojen etkilere neden olmaktadır."
Tekstil sanayinde 'azo boyar' denilen maddelerin kumaş boyamasında sık kullanıldığını, bu maddenin 2 binden fazla türü bulunduğunu vurgulayan Yrd.Doç.Dr.Enginyurt, şöyle devam etti:
"Bu maddeyi bu oranda ihtiva eden bir ürüne el değmek bile tehlikeli olabilmektedir. Tekstil ürünlerinde kullanımında yasak olmasına rağmen bu yasak kırtasiye ürünlerini kapsamamaktadır. 'ftalat' ise daha çok oyuncak, şampuan, saç spreyi, oje, parfümler ve diğer kozmetik ürünlerde kullanılan kimyasal bir maddedir. Bu madde ürünlere yumuşaklık kazandırmak için eklenmekte ve daha çok oyuncak sanayinde kullanılmaktadır. Bu madde ile temas sonrası hormonal dengesizlik, böbrek, karaciğer ve testis rahatsızlıkları görülebilir. Aynı zamanda göğüs kanserine neden olduğu da bilinmektedir. Bu tür kimyasal madde içeren ucuz satılan ürünlerden uzak durun."

FOTOĞRAFLI

Kaynak: dha