Uluslararası Yükseköğretimde Kalite Konferansı’nın (ICQH), ikincisi Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezinde başladı.
Bu yıl 3-5 Aralık 2014 tarihlerinde Sakarya Üniversitesi, Governors State Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Bülent Ecevit Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirilen ICQH’de, uluslararası platformda yükseköğretimdeki kalitenin geleceği ve kalitede son trendler konusunda bilgi alışverişinde bulunulacak.
Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen konferansta açılış konuşması yapan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, böyle bir konferansa ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu belirterek üniversitenin kısa tarihini özetledi. Yükseköğretimde kalite yönetiminin öneminden bahseden Prof. Dr. Elmas şöyle devam etti: “Yükseköğretimdeki kaliteyi artırmaya yönelten iki önemli unsur vardır. Bunlardan biri iş ve ekonomik baskı, diğeri ise dijital dünyadır. İşverenler, istihdamdaki beklenti çıtasını sürekli yükselterek geçmişe oranla daha fazla beceri ve daha yüksek bir eğitim beklemektedir. Bu da bizi değişime yönlendirmektedir. Bu nedenle, öğrencilerimizi yetkin ve değişime adapte olabilen bireyler olarak yetiştirmek durumundayız. Bu da yükseköğretimdeki kaliteyi bilgi, beceri ve yetkinlik doğrultusunda yeniden yapılandırmaya yönlendirmektedir.”
Prof. Dr. Elmas, Sakarya Üniversitesi’nde, yükseköğretimde kalite standartlarını daha ileriye taşımak adına yapılan çalışmalardan da söz etti. Akreditasyon ve kalite konusunda dünya ile aynı adımları attıklarını vurgulayan Elmas, “Genel anlamda akademisyenler, çok fazla bürokratik işlem içermesinden dolayı, akreditasyona karşı direnç gösteriyor. Biz, Sakarya Üniversitesi olarak, bürokrasiyi en aza indirgedik ve SABİS (Sakarya Üniversitesi Bilgi Sistemi) adını verdiğimiz web tabanlı bir bilgi sistemi geliştirdik. Birçok üniversite farklı yazılımlar kullanmakta. Biz geliştirdiğimiz bu programla bütün alt yapıya ulaşabilir durumdayız” dedi.
ICQH konferansının uluslararası olmasının, yükseköğretim dünyasına yenilik getireceğini de söyleyen Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, “Uluslararası platformda diğer üniversitelerdeki kalite yönetimini de görmüş ve değerlendirmiş olacağız. Dünyadaki sistem ile bizdeki sistemi karşılaştırıp yine uluslararası platformda yükseköğretimde kaliteyi artırmanın yollarını tartışacağız” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Sakarya Üniversitesi Eğitimde Hepimiz İçin İyi Bir Örnektir
Açılışta, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet de bir konuşma yaptı. Söylet, “Günümüz şartlarında işverenler kadar aileler de çocuklarının iyi bir eğitim alarak, yüksek standartlı bir yaşam kurmasını dilemektedir. Bu doğrultudaki her isteği, hem kendi adımıza hem de öğrencilerimiz adına karşılamalı ve kalitede yüksek standartlara kavuşmuş ve sürekli gelişen, değişime açık bir eğitimi nasıl veririzin yollarını aramalıyız. Bu anlamda Sakarya Üniversitesi, yaptığı çalışmalarla hepimize örnek konumdadır. Sakarya Üniversitesini bu çalışmalarından dolayı kutluyorum” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Douglas Franklin kalite yönetimi, Prof. Dr. Steve Harmon yükseköğretimde kalite hazırlıkları ve Prof. Dr. Ritu Subramony ise akademik akreditasyonla kurumsal kaliteyi sağlamak konularındaki sunumlarını gerçekleştirdiler.
ICQH Konferansı Cuma günü sona erecek.
Kaynak: iha