Tarihi Uzunçarşı Rehabilitasyon projesi kapsamında bölge esnafı ile bir araya gelen Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Toçoğlu ve Adapazarı Belediye Başkanı Dişli müjdeyi verdi. Başkan Toçoğlu, “Esnafımızın talepleri doğrultusunda bu proje ile ilgili gerekli düzenlemeleri yapacağız. Tarihi ada için yenileme çalışmalarını başlatıyoruz. Şehrimize hayırlı olsun” dedi.
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli ile Tarihi Uzunçarşı Cephe Sağlıklaştırması ve Kentsel Tasarım Projesi kapsamında tekrar esnaf ile bir araya geldi. Orhangazi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda proje ile ilgili esnafın görüşünü aktaran Dursun İnan, “Öncelikle Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Zeki Toçoğlu ve Adapazarı Belediye Başkanımız Sayın Süleyman Dişli’ye çok teşekkür ediyoruz. Gerçekleştirilen çalışmalardan esnafımız büyük memnuniyet duyuyor. Bu projenin tüm adayı kapsamasını istiyoruz. Biz bu projenin yanındayız. Uzunçarşı’nın en önemli sorunu ilave katlar. Bunları hiç kimse durup dururken, yani muhakkak bir zaruri ihtiyaç doğmuştur, yapmıştır. Bir vaka var ortada. Bunların revize edilip projeye tekrar dahil edilme imkanı var mı? Yalnız Uzunçarşı da değil, bunu arka tarafları da var. Bu katların alım işlemi projeyi çok uzun bir zaman yayacaktır. Açık konuşmak gerekirse mevcut binalardaki kaçak yapıları kimse savunmuyor, ama bu da ihtiyaçtan yapılmış bir olaydır. Çünkü bir katlı binaya bile iki kat yaptırılmadı. Geçmiş dönemde çalışmalar oldu ama hayata geçirilmedi ve bugün bu duruma gelindi” diye konuştu.
Bölgedeki en büyük sorunun kaçak yapılar olduğunu da açıklamalarına ekleyen İnan, “Bizim bu projeye ihtiyacımız var. Bakın her yere bir şeyler yapılıyor. Bizim insanımız kaçak yapılarla yaşamayı yeni yeni öğreniyor. Yani kaçak dediğimiz böyle sit alanındaki binalarda oturmanın nasıl olduğunu yeni yeni öğrenmeye başladık. En büyük sorun Uzunçarşı’da kaçak yapılardır. Bunlarda kendilerini yeni yeni hazırlıyorlar. Bunları hoşgörün. Binaları şimdi kiraya vermiş ne yapacak bu adam? Uzunçarşı’dan aldığı kirayla geçinen insanlar var. Üç katlı binası varsa biri kaçaksa, şimdi bu yıkılacaksa kiracısıyla bu sorunu nasıl çözecek? Bunu karşılıklı heyetler halinde görüşmek gerekiyor. Bu yapıların projeye dahil edilip edilemeyeceği bütün üyelerimiz tarafından merak konusu ve bu çok önemli. Bugün bu çalışmaya ihtiyacımız var. Bu proje hem yerel yöneticilerimiz hem de bölge esnafımız için büyük bir fırsat. Bir kez daha tüm üyelerimiz ve esnafımız adına çok teşekkür ediyoruz” dedi.
Anılar Kurulu’nun belirlediği çerçevede esnafı da memnun edecek en iyi çalışmayı gerçekleştireceklerini açıklayarak konuşmasına başlayan Başkan Toçoğlu, “Anıtlar Kurulu, çarşının ana cadde üzerindeki alan için hazırladığımız projeyi onayladı. İnşallah bu süreç başladıktan sonra biz zaten tüm alanı yenilemek istiyoruz. Tüm ada için aynı anda bir proje hayata geçiremeyiz. İnşallah bu çalışmalara başladıktan sonra diğer çalışmalar için de yeni projeler hazırlayabilir, etap etap hayata geçirebiliriz” ifadelerini kullandı. Tarihi Uzunçarşı yenileme projesinin üstünün kapatılması ile ilgili esnaftan gelen soruları da yanıtlayan Başkan Toçoğlu, “Geçtiğimiz hafta da ifade ettik. Bu projeyi hayata geçirirsek, üstünün kapanması ile ilgili de çabamızı gösteririz. Sonucunda burası bir sit alanı ve Anıtlar Kurulu’nun onayı gerekiyor. Bölge Müdürlüğü şu anda projeyi böyle onayladı. Ama çalışmaları başlattığımız anda esnafımızın talepleri doğrultusunda gerekli düzenlemeleri de yapabiliriz. Tarihi Uzunçarşı için yeni projeyi hayata geçirdiğimizde üstünün kapanması için yeni bir çalışma yapılabilir, gerekli adımlar atılabilir” diye konuştu.
Başkan Toçoğlu açıklamalarının son bölümünde şu ifadeleri kullandı; “Çarşımızın tekrar tarihi kimliğine dönüşmesi için bir çalışma yapmak zorundayız. Bu konuda da Anıtlar Kurulu’nun belirlediği hususlar dışında çok fazla öncelik kullanma şansımız yok. Burada belirlenen yüksekliği aşan ruhsatlı binalarda kamulaştırma yapacağız. Kurul bu projeyi onayladı. Azami 2 yıllık bir süreç. Tabii bu süre daha da az olabilir. Bunun pratiğini projeyi hayata geçirdiğimizde konuşuruz. Tabii ki bölgede sıkıntılar olacak, belki ticari anlamda sıkıntı olacak ama fedakarlık yapmak zorundayız. Biz esnafımızla birlikte hareket edip bu sıkıntıları inşallah en aza indireceğiz. Esnafımızın talepleri doğrultusunda bu proje ile ilgili gerekli düzenlemeleri yapacağız. Tarihi ada için yenileme çalışmalarını başlatıyoruz. Şehrimize hayırlı olsun.”
Adapazarı Belediye Başkanı Süleyman Dişli ise, “Esnafımızın talepleri aşılamayacak sorunlar değil. Tarihi ada içerisindeki diğer alanların da yenilenmesi ile ilgili çalışmayı projemizi başlatır başlatmaz hayata geçirebiliriz. Bu konu ile ilgili gerekli mimari çalışmayı hazırlayabiliriz. Allah nasip ederse bu projeyi başlatalım sonra yine esnafımızla bir araya gelip gerekli düzenlemeleri yapabiliriz. Bu proje esnafımıza hem ticari hem de ekonomik yönde önemli bir gelir sağlayacak. Bu çalışmalardan esnafımızın en az düzeyde etkilenmesi için de gereğini yaparız” ifadelerini kullandı. Adapazarı Belediye Başkanı Dişli’nin ardından bölge esnafı proje ile ilgili görüşlerini paylaştı.
Bölge esnafından Mimar Muhammet Dayal, “Bu geri dönüşümü olmayacak kadar çok önemli bir konu. Uzunçarşı ne esnafa ne de otoriteye bırakılacak kadar ucun bir yer değil. Bir aşama kaydettik. Önerim şudur, biz bunu ihale edelim, revizyon tadilat planlarımızı da ihale aşamasına sunalım. Ada genelinde oluşturulacak proje kenti harekete geçirir. İsteklerimiz aşılmayacak konular değil, süreç içerisinde toparlanır diye düşünüyorum” diye konuştu.
Esnaftan gelen taleplerin ardından tekrar açıklamalarda bulunan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Esnafımızın söylediklerine asla itiraz etmiyoruz. Biz çalışmamızı başlatalım, işimizi yapalım. Çalışmayı başlattıktan sonra anıtlar kuruluna esnafımızın istediği değişiklikleri sunalım. Allah’ın izniyle Tarihi Uzunçarşı’yı yenileyeceğiz dersek yola çıkarız. Biz tüm görüşlere açığız ama bizim aradığımız net bir karardır. Esnafımızın bu talepleri proje devam ederken hayata geçirilecek işler” ifadelerini kullandı. Toplantının sonunda yapılan oylamada Uzunçarşı esnafının büyük bir kısmı projenin hayata geçirilmesine destek olduklarını belirtti.
Kaynak: iha