Siverek Belediyesi Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle 8-14 Aralık tarihleri arasında çeşitli etkinlikler düzenliyor.
Etkinlikler kapsamında ilk olarak Yenişehir Mahallesi’nde bulunan Eyüp Cenap Gülpınar Gençlik Merkezi’nde seminer verildi. Ardından insan hakları ihlallerinin anlatıldığı film gösterimi yapıldı. Etkinlik kapsamında 800 öğrenci film izledi.
Mazlum-Der Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Feyzi Baran slayt eşliğinde öğrencilere insan hak ve hürriyetlerini anlatan bir sunum yaptı. Feyzi Baran öğrencilere konuşmasında şunları kaydetti:
“Diyarbakır’da Mazlum-Der kurulurken ciddi anlamda devam eden Kürt sorunun yanında İslami hassasiyetlere sahip insanların gördükleri zulümlere pek değinilmiyordu. Mazlum-Der tam olarak böyle bir boşluktan çıktı. 10 yıldır tamamen gönüllük esasına dayalı olarak yöneticilerimiz görevlerini yürütüyor. Üyelik aidatı ve kaynağını bildiğimiz bağışlar dışında herhangi bir destek kabul etmiyoruz. İlgilendiğimiz ana konular Kürt meselesi ve İslami konuda hassasiyetlerden kaynaklanan çeşitli ihlallerdir. Tekçi ve gerici bir zihniyetten kaynaklanan ve her sabah okullarda çocuklarımıza zorla okutulan öğrenci andının kaldırılması için 2008 yılında bir kampanya başlatmıştık. Geçen seneye kadar süren bir mücadelemiz oldu. Geçen sene bu kampanya meyvelerini verdi ve öğrenci andı kaldırıldı. Bunun yanında askeri yargının kaldırılması, polis vazife ve salahiyet kanununun, Tevhidi Tedrisat kanununun kaldırılması için kampanyalara devam ediyoruz.”
Seminerin ardından öğrencilere 1994 yılında Hutu ve Tutsi kabileleri arasında çıkan ve yaklaşık 800 bin Tutsi’nin yaşamını kaybetmesi ile sona eren olayları konu alan Hotel Rwanda adlı film izletildi.
10 Aralık Dünya İnsan Hakları programının çeşitli etkinliklerle devam edeceğini belirten Belediye Başkanı Yılmaz yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“İnsan hakları doğuştan alınan evrensel bir haktır. 10 Aralık Dünya İnsan Hakları haftasıyla ilgili Siverek’te ilk kez geniş kapsamlı bir etkinlik düzenleniyor. Etkinliklerimizin büyük bir bölümü lise öğrencilerimize yöneliktir. Hafta boyunca amacımız gençlerimizi hak ve hürriyetler hakkında fikir sahibi yapmaktır. Hafta boyunca seminerlerimize katkı sunan tüm insan hakları savunucularına, Belediyemiz Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü personeline katkılarından dolayı teşekkür ediyorum."
Kaynak: iha