İSTANBUL /

Katar'ın başkenti Doha'da 3-7 Aralık tarihlerinde düzenlenecek Dünya Kısa Kulvar Şampiyonası'na katılacak Türkiye Yüzme Milli Takımı'nın kafilesi belli oldu.

Federasyon yapılan açıklamaya göre kafilede şu isimler yer alıyor;

SPORCULAR (3 ERKEK / 9 BAYAN):

Alpkan Örnek, Hüseyin Emre Sakcı, Nezir Karap, Defne Kurt, Ekaterina Ivanova Avramova, Esra Kübra Kaçmaz, Gülşen Beste Samancı, İlknur Nihan Çakıcı, Nida Eliz Üstündağ, Sezin Eligül, Tuana Ayça Bahtoğlu, Viktoria Zeynep Güneş

Öte yandan Uluslararası Yüzme Federasyonu FINA ve Katar Olimpiyat Komitesi tarafından düzenlenecek 1. Gençlik Programı'na ülkemizi erkeklerde Erge Can Gezmiş, bayanlarda Tuana Ayça Bahtoğlu temsil ederken, Doha'ya yaş grubu antrenörü olarak İsa Fatih Yıldırım gidecek.

BAŞKAN AHMET BOZDOĞAN: "BU KADRONUN ÇOK ÖNEMLİ İŞLERE İMZA ATACAĞINA İNANIYORUM"

Dünya Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası öncesi Türkiye Yüzme Federasyonu Başkanı Ahmet Bozdoğan, Milli takım Antrenörü Hakan Eskioğlu ve Milli Yüzücü Nezir Karap açıklamalarda bulundu.

Başkan Ahmet Bozdoğan, sponsor desteğiyle yurtiçinde ve yurtdışında proje üretme şanslarının oluştuğunu belirterek, "Michael Phelps'in antrenörü Bob Bowman'ı milli takımımızın teknik danışmanı olarak değerlendirme fırsatımız oldu. ABD'nin Baltimore kentinde yerleşik beş sporcumuz, Bob'un antrenman programı çerçevesinde çalışmalarını en üst düzeyde sürdürüyor. Yurtiçinde ise Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile Spor Genel Müdürlüğümüzün himayesinde TOHM (Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi) bünyesinde sporcu yetiştiriyoruz. Kardeş iller Projesi ile yüzme sporunu yıl boyunca canlı tutuyoruz ve sporcu taraması yapıyoruz. Antrenör Gelişim ve Eğitim seminerleri ile yıldız sporcu çıkarma becerisine sahip antrenörler yetiştiriyoruz. Federasyonumuzda ve federasyonumuz çevresinde projelerimize her türlü destek veren çok iyi bir kadromuz var. Bu kadronun çok önemli işlere imza atacağına inanıyorum" dedi.

Ahmet Bozdoğan, Türk yüzme sporunda hedefin 2016 Olimpiyat Oyunları'na mümkün olduğunca çok sayıda sporcu ile katılım olduğunu, 2020 Olimpiyatı'nda ise final yüzen ve madalya kovalayan sporcular çıkararak Uluslararası arenada Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmek olduğunu söyledi.

Bozdoğan, "Bu amaçla 3-7 Aralık'ta Doha'daki Dünya Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonasına 13-14-15-16 yaşındaki sporcularla katıyoruz. Onlardan Katar'daki beklentimiz bizleri iyi bir şekilde temsil etmeleri ve kendi en iyi zamanlarını yapmaları. Örneğin Viktoria Zeynep Güneş, 200 m kurbağalamada madalya çıkarabilecek bir yüzücü. 50 metrelik havuzda kısa kulvara göre daha başarılı ama biz beklentimizi yüksek tutuyoruz" derken, "Genç sporcularımızı geleceğe bu günden hazırlıyoruz. Beş yıllık bir planı uygulamaya koyduk. 2020'nin Türk yüzücülerin ilk kez madalya elde ettiği Olimpiyat olmasın istiyoruz. Tabii ki olimpik yüzücü kolay yetişmiyor. 10 yıllık bir süreç bu. Hedefe ulaşmak için Federasyon-Bakanlık-Genel Müdürlük- sponsorumuz tam bir bütünleşme içindeyiz" diye konuştu.

Milli Takım Antrenörü Hakan Eskioğlu ise, 2020 Olimpiyatları aday kadrosunda yer alabilecek yüzücüleri daha şimdiden uluslar arası yarışmalara soktuklarını ve Milli Takımda Genç-Tecrübeli kaynaşmasını yapmaya çalıştıklarını söyledi. Süreci iyi yönettiklerini belirten Eskioğlu,2016'da yüksek katılım 2020'de ise madalya beklediklerini vurguladı.

1994 doğumlu Milli Yüzücü Nezir Karap da, 2004'te Yüzme İhtisas Kulübünde yüzmeye başladığını daha sonra Galatasaray'a transfer olduğunu anlattı. ABD ile Türkiye'deki çalışma sisteminin benzerliklerine değinen Karap, en büyük farkın disiplin olduğunu vurguladı. Günlük çalışmalarına sabah saat 7'deki havuz antrenmanıyla başladıklarını anlatan Nezir Karap, bütün herkesin antrenmandan en az yarım saat önce esneme hareketlerine başladığını belirtti.

"Sabah 7-9 havuz antrenmanından sonra 2 saat dinleniyoruz. 14-16 arasında tekrar havuzdayız. 16.30'dan sonra kara antrenmanı yapıyoruz. Okula ise 18-20 arasında gidiyoruz. Sıkıştırılmış ama iyi planlanmış bir programımız var" diyen Karap, "Eşsiz bir tecrübe yaşıyoruz. 2011'de Dünya Şampiyonası'nda gördüğüm ve yanına yaklaşmaya bile cesaret edemeden gıpta ile baktığım Michael Phelps şimdi yan kulvardaki antrenman arkadaşım. Bowman kendini kanıtlamış bir hoca. O'na inanıyorum ve dediklerini harfiyen uygulamaya çalışıyorum. Öğrendiklerimi Türkiye Şampiyonası'nda uyguladım. Üç ayrı dalda üç Türkiye Rekoru kırdım. Şimdi hedefim 2016 Rio Olimpiyatları'na katılma barajını aşmak" sözleriyle düşüncelerini dile getirdi.

Kaynak: dha