Medipol Başakşehir ve Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ, "Hakem hatalarının seviyesi kabul edilemez hale geldi. Artık hakem hatalarına sessiz kalamayacağımız bir noktadayız." dedi

Medipol Başakşehir ve Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ, NTV Spor'daki % 100 Futbol programında Rıdvan Dilmen ve Güntekin Onay'ın sorularını cevapladı.

Birçok konuda önemli ve çarpıcı açıklamalar yapan Göksel Gümüşdağ, 7 Ocak'ta gerçekleştirilen toplantının ardından dile getirdikleri gibi Kulüpler Birliği Vakfı'nın ilk gündem maddesinin hakem hataları olduğunu söyledi. Göksel Gümüşdağ, Süper Lig'deki 18 kulübün de söz konusu hatalara tahammülünün kalmadığını ifade etti.

Göksel Gümüşdağ, "7 Ocak'ta Kulüpler Birliği toplantısı gerçekleştirdik. İlk yarının değerlendirmesini yaptık. 18 kulüp de hakemlerin seviyesinin düşük olduğu kanaatinde. Biz kulüp başkanları olarak hakemlerin hata yapabileceklerini kabul ediyoruz. Ama seviyenin bu kadar kabul edilemez noktada olması bizi üzüyor. Bir kabul seviyesi vardır." diyerek, şunları söyledi:

"8 kulübün de ortak şikayeti hakemlerle ilgiliydi. Hakemlerin, uluslararası maç yönetirken gösterdiği dikkati burada da göstermesi lazım. Bizim hakemlerimizin eğitimsel ve iletişimsel problemleri var. Futbolcular da bunu söylüyor. Biz Türk hakemlerine güveniyoruz ve art niyet olmadığını düşünüyoruz. Yabancı hakem de istemiyoruz. Ama artık hakem hatalarına sessiz kalamayacağımız bir noktadayız. Hakemlerin eğitim ve iletişim seviyesinin artması için Türkiye Futbol Federasyonu'nun çalışması gerekiyor. 1 puanla şampiyonluğu yitirebilir, küme düşebilir, milyonlar kaybedebilirsiniz. 'Hatalar futbolun içinde var, MHK'ye güveniyoruz' boyutunu aştık artık. Artık sessiz kalamayız. Çünkü futbol endüstrisi büyüdü."

Hakem hatalarını minimuma çekmek için teknolojiden faydalanabileceklerini belirten Göksel Gümüşdağ, "Hollanda Ligi'nde denenen bir teknoloji var. Bir canlı yayın aracında sadece orta hakeme bağlı bir cihaz, anında hakeme not iletiyor. Gerekirse bunu de değerlendirmemiz lazım. Ortada böyle büyük bir ekonomi varsa, teknolojiden faydalanabiliriz. Tamamen teknolojik olamaz tabii ki ama... TFF'nin bunu değerlendirmesi lazım." diye konuştu.

"HAFTANIN MAÇI" PROJESİ

Kulüpler Birliği olarak statlara seyirci çekmek için 'Haftanın Maçı' adlı bir çalışmalarının olduğunun altını çizen Göksel Gümüşdağ, "Avrupa'da maçtan saatler öncesinde bile festival havası var. Haftanın Maçı adlı projeyi Turkcell sponsorluğunda yapacağız. Statlar bu kadar yenilenmişken, insanların sosyalleşmesi için bir çalışma yapacağız. Bu projeyle hareket sağlayacağımızı düşünüyoruz. Geçen seneye göre taraftar sayısında artış var." dedi.

Deplasman yasağının kalkmasından yana olduğunu da vurgulayan Gümüşdağ, "Futbol taraftarlarla güzel. Ama bunun da şartlarını oluşturmamız lazım. Haftanın Maçı projesiyle birlikte bir adım atalım dedik. Proje, Antalyaspor - Medipol Başakşehir maçıyla başlayacak. Stat dışında çeşitli organizasyonlar olacak." şeklinde konuştu.

"MALİ DENETİM YAPILACAK"

Kulüpler Yasası'nın, kulüplerin ekonomilerini toparlayacağına inandığını belirten Gümüşdağ "Kulüpler Yasası'nda birkaç konu var. Yasa, özellikle mali disiplin açısından çok önemli. Mesela mevcut şartlarda ben Başakşehir Başkanı olarak bugün 100 milyonluk transfer yapıp yarın görevden ayrılsam, bana hesap sorulmaz! Futbolun en büyük sorunu finansal. Kulüpler Yasası ile birlikte kulüpler 3-5 sene içinde toparlanabilir. Kulüplerin mali tablosu denetlenecek. Sayın Bakanımız Akif Çağatay Kılıç mayıs ayına kadar tamamlanabileceğini söyledi. Bakanımız bu konuyla çok ilgileniyor." dedi.

YAYIN HAKLARI KONUSU

Süper Lig'nin yayın hakları konusuna da değinen Medipol Başakşehir ve Kulüpler Birliği Başkanı Göksel Gümüşdağ, "Yayın haklarının federasyon tarafından pazarlandığı başka bir lig yok. Önemli liglerde bu işi Lig Birliği yapıyor. Biz yanlış bir yerdeyiz. Federasyona gereğinden fazla yükleme yapmışız. Cuma günü Chelsea'nin eski CEO'su Peter Kenyon ile anlaştık. Kendisi Kulüpler Birliği'nin danışmanı şu anda. Kendimize bir Türk modeli oluşturacağız. Yayın ihalesini Kulüpler Birliği'nin yapması için çalışıyoruz. Kulüpler Birliği'nin iştiraki olan Süper Lig A.Ş kuruluyor. Kulüpler kendi haklarını pazarlayacak. İsmi Süper Lig A.Ş olsa da alt ligleri de kapsayacak." ifadesini kullandı.

"BEŞİKTAŞ KARDEŞ KULÜBÜMÜZ"

Beşiktaş'ın Başakşehir Fatih Terim Stadı'nı kullanmasına da değinen Başkan Göksel Gümüşdağ, sözlerini şöyle tamamladı:

"Beşiktaş güzide bir kulüp. Başkanı Fikret Orman da bizim arkadaşımız. Zemin müsait olduğu sürece Beşiktaş'a stat konusunda yardımcı olacağız. İkinci devre için 3 maç sözü verdim. Aynı stadı paylaşıyoruz, Beşiktaş bizim kardeş kulübümüz."
Kaynak: cha