FRANKFURT, () - ÜNLÜ eski hakem Markus Merk'in, dağda zor durumda kalan bir kişiyi kurtardığı ve bu nedenle parmaklarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldığı ortaya çıktı.

Yorumculuk yaptığı Alman SKY TV yayınına el parmakları sarılı halde çıkan Markus Merk'in, 6 Ağustos'ta Kırgızistan'daki 7 bin metre yüksekliğindeki Pik Lenin dağına tırmandığı ve dağda zor durumda kalan bir kişiyi kurtardığı öğrenildi. Alman yorumcu Merk, tırmanış sonrası dönüşe geçtiklerinde bir grup ile karşılaştıklarını ifade ederek, "Bu grupta bir Alman, yükseklik korkusu ile hareket edemez haldeydi. Az oksijenden de olabilirmiş. Saatler süren bir çabadan sonra ovaya indirmeyi başardık. Ertesi gün el parmaklarımda morarmalar ve şiddetli ağrı hissettim. Apar topar Almanya'ya döndüm ve Ludwigshafen'de üç gün hastanede yattım. Aşırı soğukta uzun süre kalmaktan sağ elimin üç, sol elimin iki parmağının uçları donmuş. Aradan bu kadar zaman geçmesine rağmen parmaklarım henüz eski haline dönmemiş. Özel bandajlarla dolaşıyorum. Yeniden iyileşip iyileşmeyeceği de meçhul" diye konuştu.

Dr. Jörg Elsner ise Markus Merk'in sağlık durumuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Parmak uçlarının donması ve morarması için eksi 20 derece veya daha soğukta 2-3 saat kalmak gerekir. Bu kadar soğukta kalan vücut, donmamak için kanı hayati organlara (beyin, kalp gibi) yollar. Kalp ve akciğerden en uzak organlar olan el ve ayak parmakları yeteri kadar kan alamazlar. Parmak uçları simsiyah olursa kurtarma şansı olmaz. Parmak uçları morsa, kurtarma şansı yüzde ellidir."

 

Kaynak: dha