Tekirdağ’da tarımın gelişimi ve tarımsal alanda kullanılan teknolojik ekipmanların çiftçilere tanıtılması amacıyla Tarım ve Teknoloji Günleri Karaevli Fuarı açıldı.
DLG Fuarcılık LTD ve Önder Çiftçi Projesi tarafından organize edilen Tarım ve Teknoloji Fuarı’nın açılışı Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya tarafından açıldı. Karaevli Mahallesi’nde düzenlenen Tarım ve Teknoloji Günleri Fuarına tarım alanında teknolojik gelişmeleri takip etmeyi amaçlayan çiftçiler büyük ilgi gösterdi.
Tarım teknolojileri konusunda uzman birçok firmanın kurduğu stantlarla çiftçilere uygulamalı tarım teknolojilerini anlattığı ve ürün tanıtımını yaptığı fuarda ilaçlama, ekim, hasat, tohum, gübre, balya yapımı, ürün depolama, hayvan yetiştirme, doğru yem kullanımı konularında alanında uzman akademisyenler ve firma yetkilileri tarafından bilgilendirme yapıldı.
Fuar açılışını gerçekleştiren Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Tekirdağ’ın ekonomisinde tarımın yerinin çok büyük bir paya sahip olduğunu belirterek, "Tekirdağ büyükşehirler arasında nüfus bakımından 23. sıradadır. Sanayi büyüklüğünde ise 10. sırada olan Tekirdağ Trakya’nın en büyük tarım kentidir. 3 milyon 745 bin dekar arazide tarım yapmaktayız. Uygun iklim şartlarını akıl, bilim ve teknolojinin doğru kullanımı ile değerlendirmeliyiz. 26 bin 500 ÇKS kayıtlı çiftçiden gerçek işletme sahibi hakiki manada çiftçi bu sayının yarısı kadardır. Tarım arazilerini paçavra gibi parçalanmak yerine toplulaştırılması gereklidir. Trakya çiftçisi buğday, ayçiçeği çeltik ve kanolayla yani geleneksel ürünlerle uğraşıyor. Bunlardan iyi de verim alıyoruz. Ama meyvecilikte, seracılıkta çok başarılı olan uygulamalar var. Tarımda işçiliği az gerektiren ürünlerle uğraşıyoruz. Çiftçimiz yılda 34 günlük çalışmayı yılda 64 güne 100 güne çıkartmalıdır. Güzel verimler almamıza rağmen çiftçimiz meyvecilik gibi alanlara yönelerek çalışma süresini uzatmalıdır. Kalkınma Ajansı’nın raporuna göre Süleymanpaşa’da 354 olan kahve sayısı iki yılda 4 eksilerek 350’ye inmiştir. Çalışma günlerini ve gelirimizi arttırmanın yollarını bulmamız gereklidir" dedi.
Vali Yerlikaya’nın konuşmasının ardından açılışı yapılan fuar programına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Faruk Fıratoğlu, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, DLG Fuarcılık LTD Almanya Direktörü Bemd Koch, Makedonya Çiftçi Tarım Bakanlığı Müsteşarı Beşir Yaşari, Makedonya Çiftçiler Federasyonu Başkanı Nikola Stamenov, DLG Fuarcılık Müdürü Nezih Suyaran, Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca ve çok sayıda çiftçi katıldı.
Kaynak: iha