Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi TESKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Halim Orta, TESKİ’nin yatırımlarını ve ilçelerdeki projelerini de tek tek anlattı. Su fiyatlarının yasaya göre belirlendiğini ifade eden Orta, musluk suyunun içilmesine aykırı bir parametrenin söz konusu olmadığını vurguladı.
Tekirdağ’ın Büyükşehir olmasıyla birlikte oluşturulan ve tüm ilçeler dahil içme suyu ve kanalizasyon işlerinin bağlandığı Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürü Prof. Dr. Halim Orta, Çerkezköy’de konuştu. Çerkezköy’de yayın yapan Radyo Haber ve T Haber TV ortak yayınında Gündem Özel programına konuk olan Büyükşehir Belediyesi TESKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Halim Orta, gazeteci Şaban Kardeş’in sorularını yanıtladı. Yaklaşık 2 saat süren programda Tekirdağ genelindeki içme suyunun çıkarılmasından taşınmasına, fiyatından hijyenine kadar tüm yönleriyle anlatan Genel Müdür Halim Orta, geleceğe yönelik TESKİ’nin yatırım ve ilçelerdeki projelerini de anlattı.
"SU FİYATLARI YASAYA GÖRE BELİRLENDİ"
Programda ilk olarak kamuoyunda çok tartışılan su fiyatları hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Halim Orta, su fiyatlarının belirlenmesinde yasaları dikkate aldıklarını vurguladı. Prof. Dr. Orta, Büyükşehir yapılanmasından önce Tekirdağ genelinde tüm ilçe ve beldelerde farklı su fiyatı uygulandığını ancak yeni dönemle birlikte, bunun da tek bir statüye kavuşturulduğunu anlattı. Orta, bu durumu, "258 köy ve 6 bin 300 kilometrelik coğrafyada değişen su fiyatları vardı. Yasanın emrettiklerini de dikkate alarak su fiyatlarını bir potada toplama zorunluluğumuz oldu" diye açıkladı.
Yasa gereği köylerde su fiyatlarının merkezde uygulanan tarifenin yüzde 25’ini geçemeyeceğini işaret eden Genel Müdür Orta, "Bu nedenle köylerde suyun metreküpü 50 kuruş. Diğer bölgelerde de metreküp fiyatını 2 lira olarak belirledik. Suyun metreküpü Süleymanpaşa’da 2.40 lira, Çorlu’da 2.10 lira, Çerkezköy’de 1.80 lira, Muratlı’da 2 liraydı. Biz bunu tüm bölgeler için 2 lira olarak belirledik" dedi.
Programda TESKİ’nin musluk suyunu içen Genel Müdür Orta, damacana su kullanımına yönelik ilginç tespitler yaptı. Orta, "Damacana su kullanımı konusunda bir algı oluşturuldu. Vatandaş 1 ton suya 2 lira verirken bunun serzenişini yapıyor ama 1 litre damacana suya 1.50 lira veriyor" diye konuştu.
Su fiyatlarıyla ilgili açıklamalarını sürdüren Prof. Dr. Halim Orta, yasa gereği su bedelinin yarısı kadar da atık su bedeli alma zorunluluğu bulunduğun kaydetti. Su kullanımında kontürlü sisteme değinen Orta, "Elektronik sayaçlar bizim idare olarak kolayımıza geliyor. Vatandaşın da genel anlamda eleştirisi yok. Elektronik sayaç kullanımını zorunlu kılmamakla birlikte özendiriyoruz. Onlardan yüzde 20 düşük ücret alıyoruz. Yani suyun metreküpünü 1.60 liradan alıyorlar. 5 metreküp de avans uygulaması var. Yangın butonu da var. Vatandaşlarımız suyu olmasa bile yangın butonuna basarak su kullanabilir" dedi.
Büyükşehir yapılanması ile birlikte bazı şeylerin değiştiğini söyleyen Orta, 2015 yılı başından itibaren kimsenin veznelerde su almada, tahakkukta sıkıntı yaşamayacağını belirtti.
"ATIK SU ARITMA TESİSİ İHALESİ YAPILDI"
Yeni düzenleme ile birlikte su fiyatının 1.80 liradan 2 liraya çıktığını, diğer 1 liranın ise atık su bedeli olduğunu ifade eden Orta, daha sonra Çerkezköy’de yapılacak olan Atık Su Arıtma Tesisi Projesi ile ilgili bilgiler verdi. Projenin sözleşme aşamasına geldiğini belirten Orta, "Bu projenin bedeli 19 milyon 930 bin lira. Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden yerin tahsisi yapıldı. İhaleyi yaptık. Birkaç ay içinde temel atmayı planlıyoruz" açıklamasını yaptı.
"MUSLUK SUYU İÇİLEBİLİR"
Bilimsel olarak tüm verilere ve analiz parametrelerine göre musluk suyunun içilmesine aykırı bir parametrenin söz konusu olmadığını vurgulayan TESKİ Genel Müdürü Orta, "Vatandaşlarımız belki bu suyu tüketmekte algılarından dolayı bir tercih kullanıyor olabilirler. Hem TESKİ’nin analizleri hem İl Halk Sağlığı Müdürlüğü analizleri doğrultusunda bölgede içmeye engel olacak bir parametre tespiti yok. Bir aksilik olursa gereğini derhal yerine getiririz" dedi.
Halk Sağlığı Müdürlüğü ve TESKİ’nin analiz sonuçlarının internet ortamında iki kurum arasında paylaşılacağını belirten TESKİ Genel Müdürü Orta, "TESKİ’nin internet adresi aktif olduğunda vatandaşlarımız da yılbaşından itibaren su analizlerini görecekler. TESKİ olarak SCADA, su izleme sistemi de kuracağız. Bunun altında da değişik organizasyonlar var. Su ve kuraklık izleme merkezi var. İsale hatlarında hatta şebeke bazında birçok değeri anlık izleyebiliyor olacağız. Sistemin kurulması ile birlikte patlağı anında tespit edip en yakındaki birimimizi uyarıp müdahale ettireceğiz" bilgisini verdi.
Suyun fiyatları ve hijyeni üzerinde duran Orta, taşıma sistemiyle ilgili de açıklamalar yaptı. Suyun içerisinde sıkıntıya neden olan materyale göre arıtma tesislerinde uygulanacak yöntemlerin farklı olduğunu söyleyen Orta, "Klorlama iyi bir dezenfekte aracıdır. Dünyanın her yerinde başvurulan bir yöntemdir. Yani bir sigortadır. Bir teslim aldığında içme suyunun birkaç tanesinde ağır metaller vardı. Bazılarında kaynak değişikliğine gidildi. Çerkezköy’de 150 kilometrelik toplam hattın 110 kilometresi asbestli çimento borulardan oluşuyor. Dünya asbestli çimento boruları terk etti. TESKİ’nin temel hedefi de en kısa sürede polietilen boruya geçmek. Çok daha sağlıklı materyal. Ama hangi boruyu kullanırsanız kullanın gece saatlerinde su kullanımı sıfıra yakın olduğu için sediment çökmesi oluyor. Vatandaş suyu açınca bir süre bulanıklık hisseder. Ama kısa sürede bulanıklık yok olur" dedi.
Yaklaşık 6 ay kadar önce kurulan TESKİ’nin yapısı hakkında da programda açıklamalar yapan Genel Müdür Orta, TESKİ’yi belediyenin büyük oğlu olarak nitelendirdi. TESKİ’nin kurulumunda önemli mesafe kat ettiğini dile getiren Halim Orta, "Kapatılan belde belediyeleri ve diğer teşkilatlardan transfer olanlardan 258 çoktan dolduruldu. Memur anlamında da yaklaşık 120 memurumuz var. İhtiyaç duyduğumuzda talep ederek memur alabiliriz. 258 kadro ile 358 mahalleye hizmet etmeniz mümkün değil. Bazı işlerde özelleştirmeye gittik. Özelleştirme dışında ‘Tamamını idare tarafından yapacağım’ derseniz taşeron işçi alma zorunluluğunuz ortaya çıkıyor. Bu nedenle bizim de 750 personelimizi 250 tanesi taşeron" ifadelerini kullandı.
" 50 MİLYONLUK YATIRIMIN 40 MİLYONUNU YAPMAYA GÜCÜMÜZ YOK"
DSİ’nin dere ıslahları ile ilgili son 5-6 ay içerisindeki tutumuna dikkat çeken Orta, "Bu bölgede çalışan bir insan olarak benim kayıtlarıma ilk olarak Çerkezköy’de 2002 taşkını girdi. Bu bölge ile ilgili yetki DSİ’deydi ama 2012 taşkınına kadar geçen sürede DSİ burada hiçbir tasarrufta bulunmadı. 2012’deki taşkından sonra DSİ dereyi ıslah etmek için düğmeye bastı. 2012’de projeye başladı. Fakat sonra büyükşehir yapılanması oldu. Şimdi DSİ topu TESKİ’nin üzerine atıyor. ‘Siz kamulaştırın biz yapalım’ diyor. Bizim birim fiyat analizleri ile 40 milyon liralık kamulaştırma çıkarıyor. Bunun ardından 10 milyonluk yatırım yapılacak. 50 milyon liralık bir yatırımın, 40 milyonunu yapmaya gücümüz yok. Devlet desteğine ihtiyacımız var. Ya da diğer seçenekler olabilir" diye konuştu.
"ARITILAN SU YENİDEN KULLANILACAK"
TESKİ Genel Müdürü Halim Orta, Tekirdağ’ın gündemindeki derin deşarj ile ilgili olarak da açıklamalarda bulundu. Orta, "Arıtmadan çıkan suyun denize deşarjını uygun görmüyoruz. Kullanma suyu niteliğinde bir çıktı almayı hedefliyoruz. Şehirlerde yeşil alanların sulanmasında, tarımsal sulama amaçlı ve itfaiye hizmetlerinde kullanmayı planlıyoruz. Deşarjı doğal yatağına olacak. Hayrabolu, Malkara, Saray ve Muratlı’da Atık Su Arıtma Tesisi konusunda yatırımlar devam ediyor. Çerkezköy ve Çorlu’da sözleşme imzalama noktasındayız" dedi.
Kaynak: iha